Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 15:35 |

Travnik: Mladi u volontiranju ne smiju vidjeti gubljenje vremena

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 16. ožujka (FENA) - Mladi na volontiranje ne smiju gledati kao na gubljenje vremena, nego kao na angažman kojim doprinose razvoju lokalne zajednice te stječu nove vještine i iskustva, rečeno je danas na okruglom stolu "Zašto volontirati? Educiraj se i uključi se".

Predsjednica organizatora okruglog stola, Asocijacije studenata Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku Emina Perenda kazala je kako je cilj skupa potaknuti mlade da volontiraju s obzirom na to da većina njih nema dovoljno informacija o načinima i prednostima takvog angažmana.

- Trenutno su mladi relativno slabo zainteresirani za volontiranje, što zbog uvriježenog mišljenja da se besplatan rad ne isplati, što zbog nedostatka informacija o načinima na koje mogu započeti volontiranje. Zbog toga nam je cilj ukazati im da volontiranje ima brojne prednosti, te da će im stečena iskustva i vještine biti od koristi pri zapošljavanju - kazala je ona.

Govoreći o svojim iskustvima i prednostima volontiranja, član Centra za edukaciju mladih (CEM) Travnik Rismir Krajišnik istaknuo je da ovaj angažman, koji mladi često doživljavaju kao trošenje vremena, donosi brojne benefite.

- Nije stvar u tome da volontiranjem samo doprinosite lokalnoj zajednici, nego stječete i nove vještine te znanja koja će biti od koristi u karijeri. Iako mnogi mladi u BiH volontiranje možda shvaćaju kao 'rad za džaba' i trošenje vremena, to je izraz slobodne volje i želje da se doprinese lokalnoj zajednici, ali i stekne iskustvo i vještine potrebne za budućnost - kazao je Krajišnik.

Na okruglom stolu su predstavljeni i rezultati ankete, u kojoj je sudjelovalo više od stotinu mladih, od kojih se 51 posto izjasnilo da nikada nije volontiralo.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Žena BiH' organizirala okrugli stol o jačanju podrške žrtvama seksualnog nasilja u ratu

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo