Svijet     | 17.03.2018. 10:49 |

Sutra izbori u Rusiji, rezultat izvjestan u korist Putina

FENA Internet

WASHINGTON, 17. marta (FENA) - Ove nedjelje će Rusi birati predsjednika. Rezultat je izvjestan - Vladimir Putin će ponovo pobijediti, piše The Washington Times.

Putin, prema anketama, vodi s velikom razlikom ispred svih kandidata.

Prema državnom istraživačkom centru VCIOM, za Putina će glasati 69 posto birača, a sljedeći kandidat iza njega iz Komunističke partije Pavel Grudinin ima samo jednu desetinu toga.

Ruska opozicija kaže da je Putin na vlasti, na ovaj ili onaj način još od 1999. te da kontrolira političke, medijske i poslovne krugove tako da ga je nemoguće pobijediti. 

- Ovo su lažni izbori - kaže Ksenia Sobchak, bivša TV zvijezda i sada najjači liberalni kandidat. Ankete joj daju dva posto glasova. Ali, iako su rezultati predvidljivi, ruske izbore vrijedi pratiti, piše Washington Times.

Putin godinama održava veliku popularnost koja je rasla preko 10 posto od 2012. godine, a tokom cijele karijere ima veliki podršku javnosti. Prema istraživanju kompanije Levada-Center, Putin je na kraju prošle godine imao 80 posto odobravanja ispitanika, što su procenti koje bi zapadni političari poželjeli.

To je dvostruko više nego što ima američki predsjednik Donald Trump.

Kremlj je postavio cilj da Putin dobije 70 posto glasova, a da izlaznost bude 70 posto, što nije bio slučaj još od 1991. godine. 

Na posljednjim izborima za Dumu izlaznost je bila ispod 50 posto. Na lokalnim izborima izlaznost je bila samo 28 posto. Agencija Levada procjenjuje da će na predsjedničke izbore izaći oko 52 posto birača. 

I Reuters navodi da na ruskim nedjeljnim predsjedničkim izborima neizvjesnosti nema. Vladimir Putin će, kako se očekuje ponovo dominirati, a jedino pitanje koje se nameće jeste koliko će dugo Putinova vladavina trajati, piše britanska agencija.

Već skoro 18 godina ovaj bivši obavještajac kontrolira vlast u Rusiji, kao predsjednik ili premijer. Prema ustavu, Putin sada ima pravo na još jedan šestogodišnji mandat. No, nije malo onih koji smatraju da bi Putin mogao krenuti stopama kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je jednostavnu ukinuo odredbu koja ograničava trajanje mandata.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo