Svijet     | 16.03.2018. 13:46 |

Lavrov, Zarif i Cavusoglu u Astani na sastanku o Siriji

FENA Internet

ASTANA, 16. marta (FENA) -  Ministri vanjskih poslova Rusije, Irana i Turske, Sergey Lavrov, Javad Zarif i Mevlut Cavusoglu susrest će se danas u Astani kako bi razgovarali o operaciji uspostavljanja zona deeskalacije u Siriji te političkim i humanitarnim pitanjima, javlja agencija TASS.

Šefovi diplomatija će sumirati rezultate razgovora kroz ovaj format koji su počeli prije više od godinu te će razmotriti korake ka rješavanju svih aspekata sirijske krize. 

Izaslanik ruskog predsjednika za Siriju Alexander Lavrentyev i direktor za Bliski istok i sjevernu Afriku u ruskom ministarstvu vanjskih poslova Sergey Vershinin su već stigli u Astanu. Predstavnike država će primiti i predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev.

Fokus će biti na situaciji u Istočnoj Guti, Idlibu i provođenju odluka Kongresa za sirijski nacionalni dijalog koji je održan u Sočiju, a u pogledu uspostavljanja ustavne komisije te nastavku ženevskih pregovora.

Šefovi diplomatije planiraju usaglasiti  preporuka za Damask i opoziciju  rješenje krize. Moskva je više puta isticala da su pregovori u Astani i Ženevi povezani. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom