Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 13:18 |

Na svim pritokama rijeke Neretve očekuje se značajnije povećanje vodostaja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. ožujka (FENA) – Na svim pritokama rijeke Neretve, a posebno na glavnom toku u naredna tri dana očekuje se značajnije povećanje vodostaja, priopćili su u petak iz Grada Mostara te upozorili kako se najznačajniji porast vodostaja očekuje na rijekama Lištica, Buna, Trebižat i Bregava.

Napominju i kako je glavni tok Neretve, nizvodno od Konjica, pod značajnim determinističkim utjecajem te nije moguće dati pouzdanu prognozu. 

Trenutno je stanje stabilno i pod kontrolom s protokom vode i kotama na svim akumulacijama HE na Neretvi, a nadležni u EP BiH i EP HZHB će i dalje raditi na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, koja u nizvodnom području neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra.

Prema tome, trenutni protok vode kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara.

Međutim, s obzirom na obavijest FHMZ-Odsjeka za hidrologiju i upozorenje na povećanje padavina i vodostaja rijeka i na području Grada Mostara, upozorava se stanovništvo koje boravi u blizini korita rijeka (posebno Neretve i Bune), da obrate pažnju na eventualni porast vodostaja u naredna dva dana te poduzmu adekvatne mjere samozaštite od mogućih poplava. 

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom