Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 12:36 |

Odgovornost BiH je da ispuni obaveze iz Istanbulske konvencije

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Regionalna konferencija "Provedba Istanbulske konvencije Vijeća Evrope", u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova BiH, održava se danas u Sarajevu u okviru projekta "Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH“, koji finansijski podržava USAID.

Cilj konferencije je razmjena iskustva i dobrih praksi, identifikovanje nedostajućih standarda u provođenju Istanbulske konvencije u BiH, te regionalno povezivanje i uspostavljanje bliže saradnje sa svim relevantnim partnerima.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović - Hadžiabdić ističe da je odgovornost BiH, kao države i članice Vijeća Evrope, da ispuni obaveze koje proizilaze iz Istanbulske konvencije - Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te da prati sva dešavanja i aktivnosti u vezi s djelima obuhvaćenim tom konvencijom. 

- Odgovornost je BiH, kao države i članice Vijeća Evrope, da organizira odgovor na sve oblike nasilja tako da nadležni organi mogu u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlaštenjima da sprečavaju, istražuju, kažnjavaju i osiguraju reparaciju za žrtve - istaknula je Filipović - Hadžiabdić. 

Podsjeća da je 2015. godine BiH usvojila Okvirnu strategiju za provođenje Istanbulske konvencije, te da je cilj osigurati ujednačen sistem prevencije i zaštite žrtava nasilja u BiH.  

U okviru Projekta planirana je izrada početne studije u pet oblasti od značaja za uspješnu prevenciju, zaštitu i podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja. Studija će predstavljati osnov za planiranje daljih, konkretnih mjera.

Naglašeno je da je već mnogo urađeno u pogledu usklađivanja bh. zakonodavstva sa Istanbulskom konvencijom i da je sada fokus na pregledu stanja u svim oblastima koje se tiču nasilja, a to su zakonodavstvo, socijalna i zdravstvena zaštita.

Ekspertni tim će predstaviti preliminarne analize, nakon čega će biti formirane fokus grupe s relevantnim predstavnicima za svaku oblast analize.

Regionalna konferencija predstavlja dio šireg reformskog poduhvata Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na jačanju kapaciteta institucija za ravnopravnost spolova za rješavanje rodno zasnovanog nasilja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana