Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 13:30 |

Ured Ambasade Ukrajine u Sarajevu o predsjedničkim izborima u Rusiji

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Ured Ambasade Ukrajine u Sarajevu je saopćio da će predsjednički izbori u Ruskoj Federaciji biti održani 18. marta ove godine, a koje "ruska strana namjerava da proširi i na privremeno okupirane teritorije kao rezultat oružane agresije, koja je počela 2014. godine, na teritoriji Ukrajine - Autonomne Republike Krim i grada Sevastopola".

Kako se dodaje u saopćenju, pomenuti su sastavni dio suverene teritorije Ukrajine u svojim međunarodno priznatim granicama u skladu sa Ustavom Ukrajine, normama i principima međunarodnog prava, kao i nizom bilateralnih i multilateralnih ugovora.

 - Ukrajinska strana smatra da su pomenute akcije Ruske Federacije još jedan pokušaj legitimizacije ilegalne aneksije dijela suverene teritorije Ukrajine - navode iz Ureda Ambasade Ukrajine u Sarajevu. 

Napominju da Ruska Federacija još jednom pokazuje grubo zanemarivanje državnog suvereniteta Ukrajine, te normi i principa međunarodnog prava. 

 - Rezultati takozvanih "izbora" predsjednika Ruske Federacije na privremeno okupiranim teritorije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopola a priori su beznačajni i ne stvaraju nikakve pravne posljedice - navode iz Ureda Ambasade Ukrajine u Sarajevu. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kuleba: Šefovi diplomatija G7 odredili 'konkretne korake' za pomoć Ukrajini

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'