Svijet     | 16.03.2018. 11:42 |

Lavrov:Naravno da ćemo protjerati britanske diplomate

FENA Internet

ASTANA, 16. marta (FENA) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Rusija protjerati britanske diplomate kao odgovor na odluku Ujedinjenog Kraljevstva da otkaže gostoprimstvo za 23 člana osoblja ruske ambasade u Londonu, istovremeno nazvavši britanskog ministra odbraen Gavina Williamsona osobom kojoj "možda nedostaje obrazovanja".

Lavrov je to rekao odgovarajući na pitanje izvještača britanske agencije sa samita o Siriji u kazahstanskoj prijestonici Astani.

"Hoćemo, naravno", rekao je Lavrov u odgovoru o protjerivanju britanskih diplomata iz Moskve, ne iznoseći detalje, prenosi Reuters.

On je takođe i prokomentirao i izjavu britanskog ministra odbrane Gavina Williamsona koji je ranije ove sedmice poručio Rusiji da "ode i ušuti".

"Možda mu nedostaje obrazovanja", kazao je Lavrov na konferenciji za medije u Kazahstanu.

Lavrov je dodao da je Rusija prestala da obraća pažnju na optužbe iz Britanije vezane za trovanje u Engleskoj bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala, za koje ruske vlasti negiraju odgovornost.

Prethodno je njegov zamjenik, Sergej Rjabkov, izjavio da Moskva očekuje da Velika Britanija, SAD i njihovih partnera da uskoro preduzmu nove korake protiv Rusije u vezi s trovanjem Skripala.

"Rusija i dalje nudi dijalog Londonu i Washingtonu", poručio je Rjabkov, prenosi Reuters, pozivajući se na RIA novosti.

Britanska agencija je sinoć izvijestila o grafitima ispisanim na ulici u blizini ruske ambasade u Londonu, s porukama  kojima se ironično kritikuje Rusija povodom napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agent. Na jednom od grafita pisalo je: "Večerajte u ruskoj ambasadi - na meniju pasta s polonijem".

Među "prijedlozima za večeru" su i "špagete sa sarinom" i "novičokolada", prenosi Reuters uz pojašnjenje da Britanija i Rusija razmjenjuju javne uvrede povodom upotrebe nervnog agensa "novičok" protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisbury.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!