Svijet     | 16.03.2018. 11:57 |

Intenzivirane pripreme za međukorejski samit

FENA Internet

SEOUL, 16. marta (FENA) - Južna Koreja će tražiti da se održe razgovori na najvišem nivou sa Sjevernom Korejom krajem ovog mjeseca kako bi se usaglasilo održavanje međukorejskog samita, saopćila je Plava kuća, prenosi Xinhua.

Im Jong-seok, šef kabineta predsjednika Moon Jae-ina, je rekao da će Moonova vlada tražiti da se razgovori održe krajem marta, a samit krajem aprila.

-Južna Koreja će zvanično predložiti održavanje samita između predsjednika Moona i Kim Jong Una. Očekuje se da će to biti prekretnica u rješavanju problema na Korejskom poluotoku – rekao je Im.

Komitet će izvršiti pripreme, fokusirajući se na denuklearizaciju i smanjenje vojnih tenzija, izgradnju mira i novih odnosa dvije Koreje.

Pored toga, posebna grupa savjetnika sačinjan od 30 do 40 članova će biti oformljena kako bi sakupila mišljenje javnosti i iskustva bivših vlada koje su pripremale samite 2000. i 2007. godine, navedeno je.

Radni sastanak delegacija dvije države bit će održan biti naredne sedmice u Panmunjomu, a tema je izložba južnokorejskim umjetnika u Sjevernoj Koreji.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Južna Koreja najavila pravne akcije protiv ljekara stažista koji protestuju protiv vladinih planova

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo