Ekonomija     | 16.03.2018. 10:55 |

Sindikat zaposlenika NOSBiH-a upozorava na neprofesionalno vođenje ove firme

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Samostalni sindikat zaposlenika Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini (NOSBiH) uputio je otvoreno pismo predstavnicima Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada, kao i Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK-u) u kojem izražava zabrinutost u pogledu daljnjeg rada NOSBiH-a, a zbog, kako navode, neprofesionalnog vođenja ove firme.

- I pored izričitih upozorenja da DERK neće prihvatiti neopravdano zapošljavanje u NOSBiH, Uprava NOSBiH-a je u posljednje tri godine primila u radni odnos značajno veći broj ljudi od broja koji je odredio DERK. Postavlja se pitanje na koji način će se finansirati nakanade za rad viška zaposlenika, a da se ne ugroze plaće i materijalna primanja ostalih zaposlenika. Ovo ističemo iz razloga što iznos odobrenih troškova radne snage DERK nije mijenjao u zadnje tri godine - navodi se u pismu.

Kako se, nadalje, navodi, pored spomenutog, Uprava je u 2017. godini svojim odlukama zadužila NOSBiH kreditom kod komercijalne (privatne) banke u iznosu od 2.500.000 KM u svrhu kupovine poslovnog prostora za smještaj rezervnog centra upravljanja, bez neophodnog odobrenja DERK-a.

U pismu se ističe kako su dodatni problemi koji opterećuju funkcionisanje NOSBiH-a - nedostatak koordinacije i usaglašenog djelovanja na najvišem nivou sa srodnim kompanijama unutar elektroenergetskog sektora BiH, te nejasna buduća pozicija kompanije u okviru zakonskih rješenja čije je donošenje u toku.

- Zaposlenici NOSBiH-a zabrinuti za svoja radna mjesta, poslije 13 godina od formiranja NOSBiH-a su odlučili osnovati sindikalnu organizaciju - Samostalni sindikat zaposlenika NOSBiH-a i registrovali su je 8. februara 2018. godine kod Ministarstva pravde BiH. U sindikat se uključilo 62 posto zaposlenih... Sadašnja v.d. Uprava NOSBiH-a onemogućava rad sindikalne organizacije i blokira joj sticanje reprezentativnosti što je u suprotnosti sa Zakonom o radu u institucijama BiH - navodi se, između ostalog, u pismu.

     

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sindikat BHRT-a moli za pomoć nadležne zbog teške finansijske situacije

Prof.dr. Umihanić pozvao Komoru doktora medicine i akademsku zajednicu RS da se odredi spram slučaja dr. Mraovića

Tokić-Biščević poziva visokog predstavnika da postupi u skladu sa zahtjevima žrtava agresije na BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!