Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 07:24 |

Sastanak ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Sastanak ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana (WB6) i Ministarske konferencije Fonda za zapadni Balkan (WBF) bit će održan danas u Sarajevu, a domaćin je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.  

Teme ministarskog sastanka su Strategija za „vjerodostojnu perspektivu proširenja i jačanje angažmana Evropske unije sa zapadnim Balkanom“, Implementacija rezultata Samita u Trstu i priprema za Samit o zapadnom Balkanu u Londonu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak održat će uvodno izlaganje na sastanku kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova WB6, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske Ekatarina Zaharieva, glavni direktor direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson, državni ministar za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Alan Duncan, zamjenica izvršnog direktora za Evropu i Centralnu Aziju i direktorica za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Nakon sastanka će biti upriličena konferencija za medije na kojoj će se obratiti ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske Ekatarina Zaharieva i glavni direktor direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson.

U popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova BiH bit će domaćin i Ministarske konferencije Fonda za zapadni Balkan. Na konferenciji Fonda za zapadni Balkan sudjelovat će izvršni direktor Fonda za zapadni Balkan Gjergj Murra.

Nakon uvodne riječi ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, bit će predstavljen izvještaj  o aktivnostima Fonda za zapadni Balkan koji će predstaviti izvršni direktor Gjergj Murra s posebnim naglaskom na završeni prvi krug evaluacije na predložene projekte te će biti razmjena mišljenja o mogućem povećanju godišnjih doprinosa, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo