Kultura     | 15.03.2018. 17:39 |

Predstavljena knjiga „Pravopisne studije“ autorice Lade Badurine (VIDEO)

FENA Aida Kovač

TUZLA, 15. marta (FENA) - Dani Matice Hrvatske 2018. počeli su danas u Tuzli, a u okviru ove manifestacije predstavljena je knjiga „Pravopisne studije“ autorice Lade Badurine.

Riječ je o izdanju Matice Hrvatske koje donosi 17 studija o pravopisnoj problematici hrvatskog standardnog jezika.

U knjizi „Pravopisne studije“ autorica piše o hrvatskoj pravopisnoj praksi kroz historiju. Radi se o knjizi od sedamnaest studija posvećenih pitanjima hrvatskog pravopisa i pravopisnih normi kojima autorica pristupa teorijski i praktično, rečeno je na promociji.

Autorica Lada Badurina je kazala da se knjiga bavi načelnim pitanjima pravopisne norme uopće, pa onda s osobitim obzirom na hrvatsku pravopisnu normu.

- Bavi se pojedinim područjima pravopisa kao recimo pisanjem interpukcijskih znakova, ustrojem pravopisnog riječnika - koje sve riječi i zašto trebaju ući u pravopisni riječnik, odnosom pravopisnih i jezičkih normi, i drugim svojim dijelom bavi se samom povješću hrvatskog pravopisa – navela je Badurina.

Pomenuta knjiga je od izuzetne važnosti naučnom doprinosu u proučavanju pravopisne problematike hrvatskog standardnog jezika, jer autorica poznaje teorijsko-metodološke aspekte ortografije i cjelokupnu historiju hrvatskog pravopisa.

Promotor Ivo Pranjković je kazao da je to jedna vrlo zrela monografija o pravopisnoj problematici koja se može preporučiti svima, ne samo onima koje zanima pravopisna problematika u Hrvatskoj i u hrvatskom standardnom jeziku, nego općenito u jezicima.

Dakle, dodao je on, to je jedan uvid u pravopisnu problematiku u najširem smislu riječi.

Lada Badurina je hrvatska lingvističarka i univerzitetska profesorica iz Rijeke. Bavi se problemima hrvatskog standardnog jezika, a posebno pitanjima pravopisnih normi. Autorica je nekoliko knjiga.

Pogledajte http://fena.ba/video/1551

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1aenuWKy6lGjjzCSRElo7fEHcWQUXfndH?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dani Matice hrvatske u Brotnju počinju predstavljanjem zbirke pjesama prof. Tihomira Nakića

Vlada HNŽ-a i ove godine podržala Dane Matice hrvatske – Mostarsko proljeće

'Umišljeni bolesnik' u izvedbi studenata medicine i liječnika SKB-a Mostar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo