Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 17:42 |

Nenadić i Matijević o modalitetima za unapređenje rada državne službe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić sastao se s predsjednikom Odbora za žalbe Federacije Bosne i Hercegovine Perom Matijevićem.

Nenadić je naglasio kako je zadovoljan dosadašnjim radom ovog odbora i njegovom efikasnošću, posebno u vrijeme kada je on sistemski počeo pružati podršku Ministarstvu pravde i uprave KS, a koje je uticalo na podizanje kapaciteta ovog odbora u dijelu zapošljavanja određenog broja mladih pravnika s ciljem pružanja pomoći u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti.

- U međuvremenu, iako je resorno ministarstvo putem Vlade KS osiguralo neophodna sredstva za ovu, kao i za 2017. godinu, došlo je do određenog zastoja u implementaciji ove vrste podrške i projekta - precizirao je ministar Nenadić i istakao kako je upravo to bilo motiv za razgovor sa predsjednikom Matijevićem.

S tim u vezi, predsjednik Odbora za žalbe FBiH Pero Matijević je upoznao ministra da je Vlada FBiH raspravljala o ovom pitanju i zauzela stav da će u najskorije vrijeme razmatrati novi prijedlog pravilnika o sistematizaciji ovog odbora, čime će se omogućiti proširenje njegovih personalnih kapaciteta, a što će u konkretnom slučaju doprinijeti unapređenju efikasnosti u rješavanju žalbi na prvostepena rješenja.

- Posebna zahvalnost uime Odbora za žalbe FBiH ide vama, jer ste osigurali neophodna sredstva za realizaciju ovog značajnog projekta - istakao je Matijević te najavio skoro rješavanje zastoja u implementaciji ovog projekta.

Razmijenjene su i sve druge informacije vezane za rješavanje ključnih problema u radu Ministarstva i spomenutog odbora, posebno one koje se tiču državne službe te prava i interesa uposlenih u strukturama državne službe.

Matijević je naglasio kako je Odbor veoma opterećen velikim brojem žalbi na određena rješenja.

- Međutim, Kanton Sarajevo zbog svog novog Zakona o državnoj službi nema probleme koje imaju većina drugih kantona i Federacija BiH o predmetnoj problemtici - kazao je.

Dodao kako se u njihovom radu javljaju konkretni pravni problemi prilikom rješavanja žalbi uposlenih u državnoj službi, zbog čega je skrenuo pažnju da određena pitanja treba rješavati izmjenom postojećih propisa – Zakona o državnoj službi i podzakonskih akata, a što je ministar Nenadić najavio da će sa svojim suradnicima razmotriti radi daljeg unapređenja rada državne službe u KS.

Nenadić je i dalje nepromijenjenog mišljenja po kojem želi sačuvati jedinstvo državne službe u FBiH, bez obzira na sve probleme koje ima sa nadležnim federalnim institucijama u funkcioniranju ovih važnih poslova za KS, saopćeno je iz Pres-službe KS.

- Formiranje Odbora za žalbe i Agencije za državnu službu u KS doprinijelo bi decentralizaciji postojećeg sistema u FBiH te bi se tim principima rukovodili i drugi kantoni...- potcrtao je Nenadić i naglasio kako će na svaki mogući način poticati jačanje institucija FBiH, posebno u smislu razvijanja njihovih stručnih, organizacijskih i drugih kapaciteta, kako bi u najboljem interesu i FBiH i svih kantona rješavali sva pitanja iz zajedničkih i podijeljenih nadležnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo