Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 15:33 |

Postignut napredak u pregovorima Vlade i Sindikata u Srednjobosanskom kantonu

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 15. marta (FENA) - Postignut je napredak u pregovorima između pregovaračkih timova Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) i Sindikata obrazovanja u tome kantonu, u vezi donošenja Kolektivnog ugovora za osnovno i srednje obrazovanje.

Nakon višemjesečnih razgovora na ovu temu, konačno je usaglašen tekst koji bi narednih dana trebao biti verificiran na sindikalnim sastancima i u Vladi SBK-a.

Kako je kazao vršilac dužnosti predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja SBK-a Abdulah Serezlija, osnovica usaglašenog teksta jeste da su ujednačena opšta prava svih budžetskih korisnika - nastavnika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ističe kako će novi kolektivni ugovor donijeti određene pogodnosti u ovoj oblasti, i poboljšati položaj i socijalni status uposlenih u određenim segmentima.

-Priznat je prijevoz od dva kilometra udaljenosti kuće od posla, a uvrštena je i kategorija vrednovanja rada neradnim danima, te kategorija noćnog rada. Također, predviđen je regres u iznosu od 50 posto plate - naglasio je.

Do sada se, smatra, primjenjivala odluka Vlade o regresu „koja nije bila u skladu sa zakonom i Općim kolektivnim ugovorom“.

Po njegovim riječima, poseban akcent u donošenju zadovoljavajućeg Kolektivnog ugovora stavljen je na rješavanje tehnološkog viška i pitanja nastavnika, koji bi mogli ostati bez dijela nastavne norme.

- Činjenica je da ove godine iz osnovnih škola devetogodišnjeg obrazovanja, primjerice u Bugojnu,  izlazi svega stotinjak učenika. To će biti nedovoljno da se popune kapaciteti srednjih škola, tako da će neki nastavnici ostati bez jednog broja nastavnih sati. Pitanje dopune nastavne norme posebno je tretirano kroz ugovor -  kazao je.

Očekuje da će pomenuti kolektivni ugovor biti potpisan do kraja marta, te ističe da bi se on trebao primjenjivati do 20.septembra 2019.

- Nakon toga, po inerciji, njegovo važenje  trajat će još 90 dana i na taj način ulazi se u proceduru budžeta za 2020., te će se o novom Kolektivnom ugovoru pregovarati u toj godini - zaključio je Abdulah Serezlija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije