Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 14:23 |

Crnadak s ambasadorima zemalja članica NAC-a - Podrška nastavku reformi u BiH

FENA Saopćenje

BRISEL/SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Briselu sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a Rouzom Gotemoler (Rose Gottemoeller). 

Sastanku je prisustvovala i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Nakon sastanka Crnadak se obratio članovima Sjevernoatlanskog savjeta (NAC), koji čine svi ambasadori zemalja članica NATO. Crnadak je članove NAC-a informisao da su glavni spoljnopolitički ciljevi BiH članstvo u EU i dobra regionalna saradnja, kao i nastavak partnerstva s NATO-om.

Crnadak je zamjenicu generalnog sekretara i ambasadore zemalja članica NAC-a upoznao s najnovijim aktivnostima institucija BiH u okviru procesa evropskih integracija, te je naglasio da nakon upućivanja odgovora BiH na upitnik Evropske komisije, naredni korak u procesu evropskih integracija jeste sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

U okviru nastavka saradnje s NATO-om, Crnadak je kao prioritete naveo nastavak učešća u misiji u Afganistanu, nastavak saradnje u okviru globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, kao i nastavak saradnje s NATO-om u brojnim drugim oblastima.

Tokom sastanka razgovarano je i o pripremama za Samit NATO-a u julu, provođenju politike otvorenih vrata NATO-a, mogućnosti aktiviranja MAP-a za BiH u narednom periodu, kao i o brojnim drugim temama vezanim za aktivnosti NATO, odnosa BiH i NATO i aktuelnu političku situaciju u regionu.

U diskusiji obavljenoj sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a i ambasadorima zemalja članica NAC-a, naglašena je podrška nastavku reformi u BiH, s posebnim naglaskom na borbi protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava, saopćeno je iz Kancelarija za odnose s javnošću
MVP-a BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu