Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 14:22 |

Osnovana Mreža praktičara za upravljanje lokalnim razvojem u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Mreža praktičara za upravljanje lokalnim razvojem osnovana je danas u Sarajevu s ciljem razmjene dobrih praksi i umrežavanja članica saveza opština/općina gradova RS-a i Federacije BiH.

Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije BiH organizovali su osnivački sastanak na kome su predstavnici iz 70 općina/opština i gradova potpisali Deklaraciju o osnivanju Mreže praktičara za upravljanje lokalnim razvojem kojom su izrazili zajedničku orijentaciju praktičara sa lokalnog nivoa ka izgradnji funkcionalne Mreže, koja će doprinositi unapređenju stručnih kapaciteta, te efikasnijeg upravljanja lokalnim razvojnim aktivnostima u BiH.

Uz razmjenu dobrih praksi i umrežavanje, Mreža će omogućiti članicama Saveza da prioritetna pitanja zajednički adresiraju prema višim nivoima vlasti, stručnoj javnosti kao i međunarodnim organizacijama aktivnim na lokalnom nivou.

Mreža praktičara za upravljanje lokalnim razvojem će djelovati kao neformalno savjetodavno tijelo članica saveza, koje ima za cilj unaprijeđenje primjene regulatornog i metodološkog okvira, stručnog znanja i dobrih praksi iz domena razvojnog planiranja i realizacije prioriteta, te izvještavanja o ostvarenim razvojnim rezultatima jedinica lokalne samouprave.

Podršku radu Mreže praktičara za upravljanje lokalnim razvojem u BiH pruža Projekat integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekat Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH, saopćeno je iz Saveza opština i gradova RS i Saveza općina i gradova FBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana