Ekonomija     | 15.03.2018. 13:03 |

Nezavisni blok - Imamo dobar plan nove ekonomske politike za BiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Nezavisni blok ima viziju nove ekonomske politike Bosne i Hercegovine. Smatra da bi ta politika dovela do smanjenja stope doprinosa za poslodavce, stvaranja uvjeta za bržu i lakšu registraciju firmi te za ukidanje raznih parafiskalnih nameta, što bi sve otvorilo prostor za značajno povećanje najnižinih plaća u BiH i smanjenje nezaposlenosti, koje bi vodilo oživljavanju privrede.

To su nakon savjetovanja o pripremljenoj novoj ekonomskoj politici za BiH izjavili organizatori, predstavnici Nezavisnog bloka.

Predsjednik Senad Šepić kazao je novinarima da bi nova politika vrednovala rad i pomogla u zaustavljanju masovnog iseljavanja, naročito mladih ljudi.

- Naša nova ekonomska politika je zasnovana na jasnim pokazateljima, na preciznim načinima i mogućnostima koje imamo u postojećem uređenju i vjerujem da možemo biti puno uspješniji. Na važne pozicije moraju doći ljudi koji znaju i žele dobrobit ne samo svojoj djeci nego i djeci svih građana ove zemlje. Aktuelno stanje naše ekonomije najbolje pokazuje posljednji izvještaj Svjetske banke “Doing Business 2017”, gdje BiH zauzima tek 175. mjesto po proceduri registracije pravnih lica. Nezavisni blok smatra da se registracija novih pravnih subjekata može smanjiti na jedan dan putem “OPEN” procedure, koju su izradili ekonomski stručnjaci ove stranke, a koja bi kroz uvezan informacioni sistem i internet aplikaciju, omogućila dobijanje svih neophodnih rješenja za rad.  Ovakav sistem omogućio bi brzo otvaranje značajnog broja kako inostranih, tako i domaćih firmi - kazao je, između ostalog, Šepić.

Po njegovim daljnjim navodima, ekonomski tim Nezavisnog bloka je uradio analizu i utvrdio da je moguće smanjiti stope doprinosa na 25 posto bruto primanja, čime bi se smanjila opterećenja za poslodavce, ali i povećala minimalna primanja radnika. Plan Nezavisnog bloka je da u dogovoru s poslodavcima, budu osigurana minimalna mjesečna primanja od 750 KM za radnika.

Smanjenjem nezaposlenosti, plan je postići ekonomski rast od šest posto godišnje, a to je novim i odgovornim pristupom moguće, ustvrdio je član Predsjedništva Nezavisnog bloka Faruk Hadžić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo