Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 13:02 |

U Tuzli promovirana knjiga 'Pravopisne studije' hrvatske autorice Lade Badurine

FENA

TUZLA, 15. marta (FENA) - Knjiga 'Pravopisne studije' hrvatske autorice Lade Badurine promovirana je danas u Tuzli, u povodu otvaranja Dana Matice Hrvatske 2018, a organizator ove promocije je Matica Hrvatska u Tuzli.

Autorica knjige, prof.dr. Lada Badurina izjavila je da je pitanje jezika i pravopisa pitanje identiteta te da se uz jezik i pravopis često vezuje i politika.

-Jezična politika mora voditi brigu o ustroju i standardu jezika, a tu važan dio predstavlja i pravopisna norma - istaknula je Badurina, navodeći da je pravopis pitanje koje se bavi uređenjem načina pravilnog pisanja u jeziku, a time se bavi i ova knjiga.

Knjiga Pravopisne studije bavi se načelnim pitanjima pravopisne norme, s posebnim osvrtom na hrvatsku pravopisnu normu, bavi se i pojedinim područjima pravopisa, kao npr. pisanjem interpunkcijskih znakova, ustrojom pravopisnog rječnika, odnosno pravopisnih i jezičnih normi, te poviješću hrvatskog pravopisa.

Promotor knjige prof.dr. Ivo Pranjković ocijenio je da je ova knjiga vrlo zrela monografija o pravopisnoj problematici, te da je dosad najvažnija i najzrelija knjiga o pravopisu kod Hrvata.

U knjizi se prati, dodao je, cijela povijest hrvatskog pravopisa, od polovice 19. stoljeća, sve do danas.

-U pravopisu je bilo puno mijena, on je knjiga koja se dosta politizira, koja izaziva pozornosti i nervoze, te je o toj problematici dosta osjetljivo pisati, a prof. Badurina je stručno objasnila kakva se metodologija primjenjuje prilikom izrade pravopisnih knjiga, koje su knjige objavljenje, koje su njihove karakteristike itd - kaže Pranjković.

Predsjednica Matice Hrvatske u Tuzli prof.dr. Marica Petrović smatra da je pravopisni dio norme najneuređeniji u čitavom srednjojužnoslavenskom dijasistemu, gdje je zastupljen problem sa leksikom i s pravopisom te je stoga ova knjiga, smatra ona, dobro došla u ovom povijesnom trenutku.

-Prof. Badurina je neko ko je diplomirao i doktorirao i čitav život se bavi pravopisom i smatram da je od aktualnih najjača za tu oblast, zato je dobro bilo govoriti o ovoj knjizi, jer se ovih dana obilježavaju i  Dani hrvatskog jezika - kazala je Petrović.

Dani hrvatskog jezika obilježavaju se od 11. do 17. marta, u čast povijesnog dokumenta, Deklaracije o nazivu i položaju Hrvatskog jezika (1967.)

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Mostara podržao organizaciju 'Dana Matice hrvatske Mostar 2024'

Vlada HNŽ-a ostaje uz Dane Matice hrvatske

Dani Matice hrvatske u Brotnju počinju predstavljanjem zbirke pjesama prof. Tihomira Nakića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta