Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 11:09 |

Vlada RS-a protiv korekcija programa ekonomskih reformi BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. marta (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) tvrdi da je nedopustivo vršenje bilo kakvih korekcija u dokumentu "Program ekonomskih reformi BiH za period 2018 - 2020 godina“, koji je prethodno usaglašen na svim nivoima vlasti u BiH.

-U slučaju činjenja bilo kakvih korekcija u ovom dokumentu smatrat će se da ne predstavlja zajednički dokument svih nivoa vlasti u BiH, već samo i isključivo dokument jednog nivoa vlasti - saopćeno je danas nakon sjednice entitetske vlade.

Također, ocijenili su kao nedopustive, kako se tvrdi, pokušaje Vijeća ministara da iz procesa buduće izrade Programa ekonomskih reformi BiH isključi entitete, jer se “na taj način djeluje protivustavno, te čini ogromna pravna, politička i ekonomska šteta RS i BiH”.

Vlada RS-a zahtijeva da se svaka buduća aktivnost u vezi sa izradom Programa ekonomskih reformi BiH vrši isključivo kroz radna tijela uspostavljena sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, pri čemu bi ključnu ulogu trebalo da ima radna grupa za Ekonomske kriterijume koja je formirana u okviru navedenog sistema.

Ponovo zahtijeva od privremenog DIPAK-a da, u saradnji sa imenovanim članovima Privremenog IPA 2 odbora, kako se dodaje u saopćenju, obezbijedi punu primjenu dogovorenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH u procesu programiranja paketa akcionih dokumenata za IPA 2.

Vlada je zadužila predstavnike da, nakon ispunjenja zahtjeva vezano za punu primjenu dogovorenog sistema koordinacije, u koordinaciji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i uz dosljednu primjenu Odluke o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u provođenju aktivnosti iz oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje, uzmu učešće u procesu izrade paketa akcionih dokumenata za IPA 2.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je donijela zaključak kojim se obustavljaju aktivnosti u vezi sa nabavkom radara i bezbjednosnih kamera po principu javno-privatnog partnerstva i upućuje na preispitivanje modela finansiranja ovog projekta.

-S ciljem postizanja bezbjednosnih efekata definisanih ovim projektom, nabavka navedenih uređaja i opreme biće provedena u skladu sa rezultatima analize koja bi trebalo da pokaže koji model finansiranja je najisplativiji, saopćeno je entitetske vlade.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Danas sedmi sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta