Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 11:07 |

Na rijeci Savi vodostaji trenutno u stagnaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Trenutna meteorološka i hidrološka situacija na terenu uslovila je potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, saaopćeno je danas iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo.

Na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save bilježi se stagnacija i blago opadanje vodostaja. Zbog intenzivniih padavina koje se očekuju tokom vikenda prognozira se povećanje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Imajući u vidu trenutne vodostaje na rijekama Una i Sana, koji su na nivou obavještavanja o mogućem plavljenju, obavještavaju se službe nadležne za provođenje mjera zaštite na ovom području, te preporučujemo povećan oprez zbog mogućeg izlijevanja rijeka iz korita i plavljenja okolnog terena, objekata i infrastrukture.

Na rijeci Savi vodostaji su trenutno u stagnaciji. Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod u ovom trenutku preostalo je nešto više od 20 cm do dostizanja nivoa pri kojima se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava koje se odnose na zaštitne vodne objekte na poplavnim područjima Odžačka i Srednja Posavina, dok je na VS Slavonski Šamac preostalo 80 cm do dostizanja navedenog nivoa. Prema prognoznom modelu postoji mogućnost dostizanja ovih nivoa krajem sedmice.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

State Department - Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Pregled UNRWA-e utvrdio princip poštovanja humanitarne neutralnosti

Izvještaj Svjetske banke - Širi se jaz između bogatih i siromašnih

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta