Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 10:34 |

Odlični rezultati Općinskog suda Bugojnu u postupcima rješavanja starih predmet

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 15. marta (FENA) - Općinski sud Bugojno zauzima četvrto mjesto na federalnom, a šesto na državnom nivou kada je u pitanju rješavanje starih predmeta - kazala je predsjednica toga suda Randžana Hadžibegović-Haračić.

-Prema analizama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), naš sud je sa samo 12 sudija i stručnih saradnika uspio riješiti 2.342 stara predmeta iz Plana rješavanja predmeta za 2017., ili u prosjeku 195 predmeta po sudiji, odnosno stručnom saradniku - naglasila je.

Dodaje da su postignui rezultati “refleksija pojačanog angažiranja sudija i stručnih saradnika na rješavanju predmeta po starosti inicijalnog akta, i aktivnog rada sudske uprave na praćenju procesa rješavanja starih predmeta”.

-Uspjeh je ostvaren unatoč činjenici što je jedan stručni saradnik imenovan na drugu dužnost, a postupak imenovanja novog još traje. Jedna stručna saradnica bila je tokom cijele 2017. na porodiljskom odsustvu, a jedan sudija je otišao u starosnu penziju - kazala je.

Također, imenovanje novog sudije trajalo je skoro četiri mjeseca, a postupak imenovanja još jednog stručnog saradnika godinu dana.

-Zahvaljujući aktivnosti VSTV BiH, koja se počela provoditi 2010., kontinuirano se smanjuje broj neriješenih starih predmeta, a to utječe i na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta, kao i na skraćivanje trajanja postupaka - zaključila je Randžana Hadžibegović-Haračić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'