Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 10:08 |

Brčko: Odgođeno razmatranje Nacrta zakona o Uredu za prevenciju korupcije

FENA Saopćenje

BRČKO, 15. ožujka (FENA) - Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH odložili su za iduću sjednicu razmatranje Nacrta zakona o Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u drugom čitanju, kako bi u međuvremenu razmotrili amandmane koje je Vlada uložila na ovaj zakon. 

Zajedno s ovim Nacrtom odloženo je i razmatranje Nacrta zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u drugom čitanju, priopćeno je u četvrtak iz Skupštine  Brčko distrikta.

Skupština je zbog brojnih amandmana odložila i razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi koji će biti razmatrani na idućoj sjednici.

U drugom čitanju usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj upravi Brčko distrikta BiH.

Zastupnici Skupštine razmatrali su Izvješće o provedenoj proceduri za izbor kandidata za članove Nadzornog odbora JZU "Zdravstveni centar Brčko" koji je povučen s dnevnog reda kako bi se razmotrilo kako osigurati ravnopravnu zastupljenost spolova u ovom tijelu, nakon čega je povučena i Odluka o imenovanju članova Nadzornog odbora ove ustanove.

Usvojeno je više odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt za izgradnju infrastrukturnih objekata u mjesnim zajednicama Maoča, Brka i Donji Brezik.

Odlukom o izmjeni Odluke o imenovanju predsjedatelja i članova stalnih skupštinskih povjerenstava, izmijenjen je i proširen sastav nekoliko povjerenstava. Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava dopunjeno je s dva nova člana, zastupnicima Bojanom Đokićem i Alijom Denjagićem. S nova dva člana dopunjen je i sastav Povjerenstva za europske integracije u koje su imenovani zastupnici Siniša Golić i Suad Burić. U Povjerenstvo za ekonomski razvitak i poljoprivredu za člana je umjesto Tomislava Stjepanovića imenovan Pejo Mendeš, a u Povjerenstvo za borbu protiv korupcije za predsjedatelja je umjesto Adema Ribića imenovan Esed Kadrić.

Skupština je dala suglasnost na Odluku o utvrđivanju fiksne naknade za cijenu vodnih usluga JP “Komunalno Brčko“ u iznosu od 2,5 maraka  mjesečno, za svako mjerno mjesto. Uz suglasnost na ovu odluku usvojen je Zaključak kojim se zadužuje Vlada Brčko distrikta BiH da u pripremi amandmana na proračun Brčko distrikta za ovu godinu predvidi sredstva kojima bi se subvencionirale sve komunalne usluge korisnicima koji su do sada imali pravo na subvenciju za utrošenu električnu energiju, kako bi se olakšalo plaćanje svim socijalnim kategorijama.

Davanje suglasnosti na Odluku o utvrđivanju cjenika usluga  prikupljanja i odvoza smeća JP "Komunalno Brčko", koja je, također, bila na dnevnom redu, odloženo je radi dodatnog usuglašavanja za koje je zaduženo Povjerenstvo za komunalnu, javnu djelatnost i zaštitu okoliša.

Zastupnici su dali suglasnost i na Plan poslovanja JP "Komunalno Brčko" u ovoj godini.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo