Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 18:12 |

Nastavak suđenja u 'slučaju Bosnalijek'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi ('slučaj Bosnalijek') danas je nastavljeno svjedočenjima Ermina Alomerovića, Maide Redžepagić-Džafić i Melihe Begović.

Svjedok Alomerović, direktor i suvlasnik firme 'Rhea Express' koja se bavi pružanjem logističkih, transportnih i špediterskih usluga, potvrdio je u direktnom ispitivanju da ova firma od 2003., odnosno 2004. godine sarađuje s farmaceutskom kompanijom Bosnalijek, te da je ta saradnja regulirana ugovorima, a od 4. januara 2011. godine Okvirnim sporazumom.

Naveo je da Rhea Exspress ima licencu, odnosno da je u poslovnom odnosu s Fedex-om, jednom od najpoznatijih kompanija u oblasti međunarodne špedicije, te da je bila  angažirana na transportu Bosnalijekovih proizvoda na inozemna tržišta, uključujući zemlje regije, Rusiju i šire.

Svjedok je kazao da je tim povodom Rhea Express angažirala i druge kompanije koje su ispunjavale posebne uvjete, odnosno bile u posjedu vozila, specijaliziranih za siguran prijevoz lijekova.

Opisao je procedure koje prate realizaciju pošiljki lijekova, uključujući upit, ponudu i fakturu, kao elemente poslovnog odnosa, navodeći kako je Bosnalijek redovno isplaćivao usluge, te da je cijena transporta zavisila od udaljenosti, vrijednosti robe, brzine iporuke, pouzdanosti, temperaturnog režima...  

Svjedočenje Maide Redžepagić-Džafić, direktorice firme Irfax d.o.o. (Društvo za špediciju, vanjsku i unutrašnju trgovinu, društvo sa ograničenom odgovornošću Sarajevo), odnosno BTG-a d.o.o. (Bosnian Transport Group) fokusirano je, također, na poslove međunarodnog transporta, te na saradnju/poslovni odnos sa Bosnalijekom.

I ova sjvedokinja je govorila o načinu na koji je bila definirana spomenuta saradnja, uključujući ugovore za međunarodni transport specijalnih tereta, potvrdivši da su u ponudi imali hladnjače za transport lijekova, te da su, ukoliko bi se ukazala potreba za nekim specijalnim vozilom, bile angažirane druge špediterske kuće putem transportne berze.

Svjedokinja Meliha Begović, bivša direktorica Sektora za pravne poslove i sekretarica Bosnalijeka, koja je od 2013. godine u penziji, potvrdila je da je ova farmaceutska kompanija bila u poslovnom odnosu sa firmom Brštanica d.o.o. koja je pružala ugostiteljske usluge (topli obrok za zaposlenike), odnosno usluge cateringa (pripreme i dostave hrane) kada se radilo o različitim događajima i manifestacijama, organiziranim pod Bosnalijekovim pokroviteljstvom.  

Ostatak svjedočenja odnosio se na izgradnju apartmanskog naselja na Bjelašnici u vezi s čime je, također, potpisan odgovarajući ugovor između Bosnalijeka i Brštanice, kao i aneks tog ugovora o podjeli dobiti.

Svjedokinja je u unakrsnom ispitivanju navela da je Bosnalijek u tom poslovnom aranžmanu ostvario dobit od oko tri miliona KM (postao vlasnikom 15 apartmana), te da se radilo o izvrsnom ugovoru za ovu kompaniju, koji je, prema njenom kazivanju, prošao sve potrebne kontrole u pogledu zakonitosti i drugih elemenata, a što je potvrđeno odgovarajućim parafima.

Tokom svjedočenja su analizirani i drugi ugovori koji se spominju u optužnici, a svjedokinja se osvrnula i na ugostiteljske usluge, podjelu toplog obroka za uposlenike Bosnalijeka, navodeći da su usluge restorana u krugu kompanije svi hvalili, te da nije bilo ograničenja u pogledu broja obroka.

Navela je, također, da je restoran radio u više smjena, kao i vikendom i praznicima, potvrdivši da je pod pokroviteljstvom Bosnalijeka organiziran veliki broj manifestacija, uključujući Dan ove kompanije, Dan penzionera, sportske turnire, brojne promocije lijekova, tzv. coctail praty-e i evente organizirane drugim povodima.

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, nekadašnjeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Prema optužnici, akteri 'slučaja Bosnalijek' terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i, u međuvremenu, je postao nedostupan bh. pravosudnim organima, te je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 21. marta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu