Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 18:21 |

Izetbegović o intelektualnom vlasništvu razgovarao sa Francisom Gurryom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je generalnog direktora Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO)  Francisa Gurrya te iskazao podršku radu te organizacije, istaknuvši kako je BiH članica WIPO-a te da je do sada potpisala 26 konvencija.

Naglasio je da je dosljedna zaštita intelektualnog vlasništva bitan segment svake države te da BiH ima kapacitete za zaštitu autohtonih proizvoda te da su neki dobili formalne sertifikate i stekli zaštitu na nivou BiH.

Član PBiH Izetbegović je kazao da BiH očekuje da Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo nastavi saradnju s Institutom za intelektualno vlasništvo na polju reguliranja i zaštite prava da te kroz pomoć u izgradnji informatičkog uvezivanja osigura dostupnost i razmjenu podataka iz oblasti intelektualnog vlasništva. Naglasio je da će Vijeće ministara BiH u narednom periodu usvojiti Strategiju provedbe prava intelektualnog vlasništva na osnovu koje će se BiH intenzivnije baviti jačanjem sistema borbe protiv kršenja prava.

Direktor WIPO-a Francis Gurry je izrazio zahvalnost za prijem te naglasio da će ova organizacija kao i do sada pomagati BiH.

Sastanku su prisustvovali i savjetnik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Zoran Đerić, direktor i zamjenica direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Josip Merdžo i Ljubica Lozić te ambasadorica BiH u Ženevi Lucija Ljubić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!