Svijet     | 14.03.2018. 16:44 |

EU upozorila Afriku na oštriju viznu politiku zbog ilegalne imigracije

FENA Internet

BRUXELLES, 14. marta (FENA) - EU je u srijedu upozorila afričke zemlje da će njihovi državljani dolaziti teže do viza za Evropu ukoliko odbiju readmisiju ekonomskih migranata u okviru napora bloka na suzbijanju imigracije.

Bruxelles traži širu saradnju s takvim zemljama, u nastojanjima da one prihvate neregularne migrante otkako je Evropu pogodila najteža migrantska kriza od Drugog svjetskog rata.

- Ne mogu shvatiti kako jedna zemlja može odbiti da ponovo primi vlastite državljane - izjavio je evropski komesar za imigraciju Dimitris Avramopoulos na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

- Uvest ćemo strožije uslove za razmatranje viza kada partnerska zemlja ne sarađuje dovoljno u readmisiji neregularnih migranata - dodao je  Avramopoulos.

Po međunarodnom pravu, evropske zemlje ne moraju prihvatiti migrante koji traže posao ali je neophodno da prihvate ljude koji bježe pred ratom i progonom. Zvaničnici EU tvrde da su ogromna većina ljudi iz subsaharske Afrike ekonomski migranti i da su pojačani napori da se oni vrate u svoje matične zemlje.

Izvori iz EU i analitičari tvrde, međutim, da afričke zemlje izbjegavaju njihovu readmisiju, uglavnom zbog novca koji oni šalju svojim porodicama kako bi ojačale svoje ekonomije.  

- Zemlje kao što su Mali, Senegal ili Obala Slonovače veoma slabo sarađuju - izjavio je jedan diplomat za AFP.

- Moramo se boriti da usvojimo konzularne propusnice (za povratak migranta u njegovu zemlju), i to podriva uzajamno povjerenje koje moramo steći s tim zemljama - kazao je diplomata.

Na osnovu prijedloga, ukoliko komisija i države članice ustanove da afričke zemlje ne sarađuju u povratku migranata, oni mogu pooštriti pravila dobijanja viza.

Ona uključuju vrijeme neophodno za razmatranje molbe, dužine izdatih viza, troškove taksi za vize i izuzeće taksi za određene kategorije putnika kao što su diplomati.

Komisija, izvršni organ EU, saopćila je da je 14 miliona turističkih i poslovnih viza za kratkoročne boravke, do 90 dana, odobreno u 2016.

Vize se traže za građane stotinjak zemalja i omogućuju im da slobodno putuju takozvanom Schengenskom zonom koja obuhvata 26 evropskih država.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Horizon Europa - Perspektive za BiH u programu EU za istraživanje i inovacije

Bruxelles: Šesti sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije nakon uredbe o ukidanju dinara

Habota o evropskom putu BiH: Trenutno smo u fazi koja se bavi screeningom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru