Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 14:05 |

AVP Save - Krajem sedmice povećanje vodostaja zbog padavina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Porast dnevnih temperatura, kao i najava padavina u narednim danima, uslovili su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke (AVP) Save Sarajevo. 

Zabilježena je stagnacija i blago opadanje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save. Zbog očekivanih padavina krajem sedmice prognoziraju povećanje vodostaja, naročito na vodotocima na području Unsko-sanskog kantona.

Zbog toga iz Agencije upozoravaju lokalno stanovništvo i službe nadležne za provođenje mjera zaštite na povećan oprez zbog mogućeg izljevanja rijeka iz korita i plavljenja okolnog terena, objekata i infrastrukture.

Vodostaji na rijeci Savi trenutno su u stagnaciji. Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod u ovom trenutku preostalo je 30 cm do dostizanja nivoa, pri kojima se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava, dok je na vodomjernoj stanici Slavonski Šamac preostalo 80 cm do dostizanja navedenog nivoa.

Prema prognoznom modelu, postoji mogućnost dostizanja ovih nivoa krajem sedmice.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju provode se u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Policijski službenici spasili strane državljane iz Save

Plutajući objekti i smeće pokrili su 30-40 odsto površine rijeke Save

Na Muri izvanredne mjere obrane od poplave, kod Murskog Središća rekordan vodostaj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta