Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 14.03.2018. 13:35 |

Republikanci uključili alarm, Trump sve više mobilizira demokrate

FENA Internet

WASHINGTON, 14. marta (FENA) – Republikanci su još prošlog mjeseca znali da stranka trpi posljedice pada popularnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa, te su zatražili intervenciju, piše Reuters.

Demokratski kandidat Conor Lamb proglasio je jutros pobjedu na izborima za mjesto u Kongresu iz Pittsburgha. Pobjeda demokrata u izbornoj jedinici gdje je Donald Trump glatko pobijedio na predsjedničkim izborima je veliko iznenađenje i dodatno će oslabiti većinu koju Republikanci imaju u Kongresu.

Poraz njihovog kandidata na izborima za mjesto u Kongresu u jednom od uporišta republikanaca je samo potvrdio razlog za alarm unutar vladajuće američke stranke.

Prošlog mjeseca su se okupili republikanski senatori iz Kalifornije  da razgovaraju o rezultatima ankete koja upozorava da rastuća antipatija demokrata prema Trumpu može mobilizirati glasače te stanke da u većem broju izađu na birališta i ugroze većinu koju Republikanci imaju u zakonodavnoj vlasti.

Agencija Reuters je imala uvid u rezultate ankete  prema kojima se vidi značajna razlika u „intenzitetu“ stavova. Čak 82 posto demokrata snažno neodobrava Trumpa, dok samo 56 posto Republikanaca odobrava njegov rad. Republikanski aktivisti su zabrinuti da će Trump ojačati entuzijazam kod demokrata koji inače imaju veliki problem s mobiliziranjem birača da uopće glasaju.

Prema anketi koju su imali senatori u Sacramentu, procenat odobravanja za Trumpa je ispod 50 posto, a prema ranijim iskustvima, predsjednici koji imaju takav rejting na zakonodavnim izborima izgube u prosjeku 40 mjesta. Republikanci sada imaju većinu od 24 mjesta u Predstavničkom domu i dva u Senatu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta