Bosna i Hercegovina     | 17.03.2018. 10:12 |

Karađoz-begova medresa ispraća 373. generaciju maturanata

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 17. marta (FENA) - Najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Hercegovini, Karađoz-begova medresa u Mostaru ove godine ispraća 373. ili dvadesetu poslijeratnu generaciju svojih maturanata.

Osnovana je 1557. godine, a njen osnivač je Mehmed (Muhamed) beg Zaim, sin Seadetov, koji je bio porijeklom iz naselja Potoci kod Mostara. U Mostaru je poznat kao Karađoz-beg, a taj epitet, prema predaji, dobio je zbog svoje naočitosti (karađoz-crnook). Iza njega je ostala i centralna mostarska Karađoz-begova džamija te brojni drugi vakufi. Živio je i djelovao u vrijeme sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Rad Karađoz-begove medrese zabranjen je 1918. godine, po završetku Prvog svjetskog rata, a ponovo je obnovljen 1995. godine. Medresa je prije pet godina uselila u novu zgradu s moderno opremljenim kabinetima i u svom sastavu ima i internat za učenike koji dolaze izvan Mostara.

Direktor Medrese Aid Tulek kazao je u razgovoru za Fenu kako je to danas škola općeg tipa, koja sliči gimnaziji te da učenici nakon završetka te medrese mogu upisati bilo koji fakultet.

- Od 2004. godine to više nije stručna škola, ali se njen karakter bazira na islamskim vrijednostima - pojasnio je Tulek, dodavši kako se u tu školu godišnje upiše od 60 do 70 učenika.

Medresa je, kaže direktor, tokom svoga postojanja iznjedrila mnoge poznate učenjake islamskih nauka, književnosti, filozofije i drugih oblasti.

Mnogi od njenih bivših učenika, diplomanata, danas predstavljaju svoja književna djela, dok sadašnji učenici osvajaju prestižna priznanja.

Protekle školske godine, kaže Tulek, bili su kantonalni prvaci iz matematike i iz bosanskog jezika i književnosti, osvojili su drugo mjesto iz hemije u HNK te bili treći na federalnom debatnom takmičenju. Zapažen rezultat, dodao je, ostvarili su i na međunarodnom debatnom takmičenju u Zagrebu.

- Naši planovi su da pratimo trendove savremene nastave i odgoja, da poboljšamo kvalitet rada sa mladima te da im pružimo sve uslove kako bi postigli što bolje rezultate na različitim poljima - naglasio je Tulek.

Manifestacijom "Dani Karađoz-begove medrese", koja se tradicionalno održava već godinama, Medresa će ove godine ispratiti 54 maturanta i maturantice, koji su iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Kruna manifestacije bit će svečana akademija, koja će se održati 5. maja.

Učenici Karađoz-begove medrese svake godine prilikom ispraćaja završne generacije učenika u Karađoz-begovoj džamiji organiziraju "Hatma-dovu umrlim vakifima, profesorima i diplomantima Karađoz-begove medrese" te tom prilikom upute dove (molitve) i za Karađoz-bega.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U Mostaru obilježeno 466 godina od osnivanja Karađoz-begove medrese

Karađoz-begova medresa organizirala debatu o perspektivama mladih u bh. društvu

Izložba '100 rječnika bosanskog jezika' u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom