Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 11:59 |

Izetbegović: Odbraniti istinu o našoj borbi

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH okupili su danas u Sarajevu intelektualce raznih profila na skupu nazvanom "Agresija na istinu o odbrani Republike BiH“ jer smatraju da je nužno govoriti o istini odbrane države Bosne i Hercegovine i destruktivnim ciljevima hegemonijskih i antibosanskih politika koje, kako navode, ni danas ne prestaju djelovati na našem javnom prostoru s tendencijom izjednačavanja branilaca i agresora.    

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalan je organizatorima jer su, kako je kazao, prepoznali zabrinjavajući trend i opasne namjere relativiziranja istine, izjednačavanja sukobljenih strana, stigmatizacije branilaca, odnosno, kako je i naziv skupa nove agresije, ovaj put usmjerene na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine.

- Radi se o važnoj temi, o opasnom fenomenu - moramo ga prepoznati, ocrtati njegovu fizionomiju, definirati urotu koja prijeti da nagrize najvredniji kapital kojim raspolažemo - istinu o agresiji i stradanju bosanskih patriota, o nevjerojatnom otporu koji su pružili brutalnom i nesrazmjerno jačem napadaču. I o čistoći te borbe. Branioci BiH su sačuvali jedinstvo zemlje, ali ne samo to - sačuvali su i obraz, čast i dostojanstvo bosanskog čovjeka – istaknuo je na skupu.

Kažu, ističe Izetbegović, da u ratu prvo strada istina. Propaganda uvijek prvo ukloni taj štit, satanizira i oblati drugu stranu, opravda razloge za napad.

- Odbraniti istinu o našoj borbi, ne dopustiti da se ta brana ukloni, u našem slučaju znači odbraniti Bosnu i Hercegovinu od novih sukoba, sačuvati postignuti napredak i omogućiti joj dalju stabilizaciju i nove reformske i integracijske iskorake. Napadnuta je istina o agresiji na BiH koja se desila prije četvrt vijeka, ali i istina o današnjem stanju i odnosima u državi i naciji. To je i logično, jer radi se o istom napadu, koji dolazi iz istih centara, ima iste ciljeve i inspiriše se istim nacionalističkim ideologijama. Ono što se mijenja i prilagođava su metodi, taktike, akteri, intenzitet - naglasio je.

Profesor Mirko Pejanović smatra da bh. napredne demokratske i društvene snage imaju zadaću da se bore za istinu, da se objektivizira i što više govori o tome i da se BiH udaljava od tih posljedica rata i da što prije i brže dođe u članstvo EU i NATO.

Predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH Mustafa Polutak nada se da će oni koji budu proučavali istinu razumjeti šta je to u prošlosti bilo, šta je istina, a šta laž.

- To je cilj današnjeg događaja, ali i svih naših skupova. Dobro je da i međunarodni zvaničnici sve više to vide. Istina će izaći na vidjelo, kad-tad. To pomaže posebno budućim generacijama da shvate da im se ne ponovi ono što se desilo našoj generaciji. BiH se oporavlja od agresije, ali ne još u potpunosti jer su posljedice još vidljive - poručio je.

Okrugli sto upriličen je u Gazi husrev-begovoj biblioteci, a predsjednik Bošnjačke zajednica kulture "Preporod" Senadin Lavić za novinare je najavio je da će rezultirati objavljivanjem zbornika s tekstovima kojima "znanstveno argumentiraju taj proces koji se događa“.          

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana