Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 11:52 |

Ministar Crnadak i Fergusonovi podržali udruženja za podršku djeci s poteškoćama

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 14.marta (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Ferguson i njegova supruga, članica Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara Caroline Ferguson, podržali su danas udruženja koja pružaju podršku djeci i osobama s Downovim sindromom i poteškoćama u razvoju.

Nakon posjete banjalučkom Centru "Dajte nam šansu - Zvjezdice", Crnadak je ukazao na energiju koju oba ova udruženja pokazuju za djecu i njihove porodice.

- Bio sam prije nekoliko mjeseci u ovom udruženju i već sada se vidi određeni napredak, što pokazuje da oni stalno idu naprijed i otvaraju nove mogućnost za djecu - rekao je Crnadak.

Zahvalio se Caroline Ferguson na pomoći i ovim udruženjima te aplovao na sve nivoe vlasti da i oni podrže rad ovakvih centara kroz svoje humanitarne aktivnosti.

Članica Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara Caroline Ferguson je naglasila da uz stručnu podršku ova djeca mogu da napreduju.

Podsjetila je da je na zimskom Diplomatskom bazaru 2017. prikupljeno oko 200.000 KM, te su tim novcem u mogućnosti podržati 19 organizacija, među kojima i banjalučke “Zvjezdice”.

Ana Nikolić, predstavnica Udruženja “DownSy i mi” je istakla da je zahvaljujući dobrim ljudima i donacijama ova orgaizacija već tri godine realizuje projekat logopetskih tretmana za djecu s Down sindromom.

Projektom je obuhvaćeno 20 djece, uzrasta od 18 mjeseci do 16 godina, s kojima redi četvoro logopeda.

I Željka Perišić Ninković, direktorica je Centra za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama “Dajte nam šansu-Zvjezdice” je zahvalila na podršci radu ovog udruženja, ističući da ona mnogo znači i roditeljima ove djece.

Ovo udruženja će 21.marta u Banjoj Luci prestaviti svoje aktivnosti povodom Međunarodnog dana osoba s Downovim sindromom.

Ambasador UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Ferguson je podržao rad Diplomatskog zimskog bazara i humanitarne aktivnostiza podršku ovim i sličnim udruženjima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana