Kultura     | 13.03.2018. 19:34 |

Zavičajni muzej u Travniku obilježio 100. godišnjicu Andrićevog 'Ex Ponta'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 13. ožujka (FENA) - Video animacijom posvećenoj "Ex Pontu", prvom djelu književnog nobelovca Ive Andrića, Zavičajni muzej u Travniku u utorak navečer je obilježio 100. godišnjicu objavljivanja ove zbirke poezije, kao i 43. godišnjicu Andrićeve smrti. 

- Stotinu godina poslije, kada otvorite tu knjigu, vidite da je to zaista vrhunska poezija u prozi. I u to vrijeme, a i kasnije, najveći književni autoriteti o njoj pišu najpoželjnije riječi... Mi imamo, zaista, jedinstvenu priliku da obilježimo ovaj veliki jubilej koji se odnosi na jedinog književnog nobelovca sa područja bivše Jugoslavije - kazao je novinarima kustos Enes Škrgo.

Video animacijom, koju je na gradskom trgu pogledao manji broj građana, ispričana je priča o nastanku "Ex Ponta", njegovim fragmentima i svemu što je obilježilo život Ive Andrića u vrijeme nastanka ovog djela.

- Neki od početnih fragemenata ove knjige nastaju u travničkom selu Ovčarevo 1915. godine, u vrijeme kada je Andrić tu boravio prinudno, kao politički internirac, i kada je živio sa franjevcima u mjesnoj crkvi. I u ovoj zbirci ogleda se ta Andrićeva zavičajna pripadnost, koju nastoje njegovati i Zavičajni muzej, odnosno Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića - dodao je Škrgo.

Škrgo je najavio da je video prezentacija početak obilježavanja 100. godišnjice objavljivanja "Ex Ponta" i da će tijekom ove godine biti upriličena i muzejska izložba te prigodno izdanje ove knjige.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Visočki muzej čuva nadvratnik i natprozornik srednjovjekovnog grada (VIDEO)

Evropska Noć istraživača održana u Goraždu

U Zavičajnom muzeju Travnik manifestacija 'Majski dani muzeja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo