Bosna i Hercegovina     | 13.03.2018. 15:21 |

Realizacija projekata za bolji život povratnika i raseljenih u Derventi

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 13.marta (FENA) - Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) je u proteklih sedam godina na prostoru Dervente uložilo više od 11 miliona KM, s ciljem stvaranja što boljih životnih uvjeta povratnicima i raseljenim u ovoj lokalnoj zajednici, rečeno je na današnjem sastanku entitetskog ministra za izbjeglice i raseljene osobe Davora Čordaša s načelnikom Općine Derventa Miloradom Simićem i delegatom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredojem Novićem.

Sredstva su uložena kroz realizaciju Programa rješavanja problema raseljenih, izbjeglica i povratnika i implementacijom zajedničkih projekata (RSP, SAF, OPEC i CEB 2), saopćeno je iz tog minisarstva.

Izgrađen je, preciziraju, značajan broj stambenih jedinica, obnovljaju se vjerski objekti i u kontinuitetu se pruža pomoć povratnicima u stvaranju uvjeta za održivi povratak.

Ministar Čordaš je istakao da je jedan od najznačajnijih projekata koje Ministarstvo realizira na prostoru derventske općine, izgradnja Gerijatrijske ustanove koja će moći da primi preko 100 korisnika, te je naglasio da je ovo je značajan projekat ne samo za Derventu nego i za područje čitave regije.

Gerijatrijska ustanova se gradi u okviru Projekta „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja - CEB 2“ i vrijedan je 1.944.000 KM. Građevinski radovi na ovom objektu će biti završeni u narednih mjesec dana, a potom slijedi u unutrašnje opremanje objekta za šta će biti izdvojeno još dodatnih 1.105.000 KM kako bi ova ustanova bila stavljena u funkciju.

U dervenstkom Novom naselju u toku je i izgradnja zgrade s 30 stanova za interno raseljene osobe, ukupne vrijednosti oko 1.100.000 KM, koja se gradi u okviru Poptprojekta BH3 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP).

Također, u planu je i da se kroz Potrojekte BH2, BH4 i BH5 izgradi još 113 stambenih jedinica za povratnike, izbjeglice i interno raseljene oosobe s područja Dervente ukupne vrijednosti 3.200.000 KM.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo