Bosna i Hercegovina     | 13.03.2018. 13:57 |

Mahmutbegović: Muškarci su svjesni 'opasnosti' žena u politici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Muškarci su svjesni 'opasnosti' žena u politici. One su konkretnije i odgovornije u svom političkom djelovanju te imaju drugačiji način funkcioniranja u odnosu na muški svijet. Ne može se generalizirati, ali u principu je tako. Zato je jako važno da žene sjede na pozicijama kako bi mogle pokazati sposobnosti - rekla je u razgovoru za portal Bljesak.info potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović.

Potpredsjednica je govorila o temama koje se u političkom svijetu vješto ignoriraju, a te teme se tiču vidljivosti žena u politici, problema porodiljinih naknada koji su krucijalni za sve žene u županijama Federacije, a te teme povlače i pitanje bijele kuge te odlaska mladih.

- Žene u politici su i prisutne i vidljive, ali ne toliko koliko bi trebale biti. Mogu reći da je nevladin sektor, koji se bori za ženska prava i zastupljenost žena u svim sferama, jako puno uradio na promociji aktivizma i žena u politici. Rezultat njihove stalne kampanje je da je ipak, zahvaljujući i zastupnicama i zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini, došlo do izmjene Izbornog zakona u smislu kvota. Podignuta je kvota na 40 posto i dana je mogućnost za veći broj žena na listama. Zakon se mora poštovati i sve stranke ga poštuju, ali ono što nije dobro je to što žene nisu birane - smatra Mahmutbegović, koja navodi dva razloga zbog kojih se žene rijetko biraju. 

Naglašava da žene nisu dovoljno promovirane i prepoznatljive u društvu, ne možete staviti na listu i birati nekoga koga ne znate. Drugo je do samih žena koje se ne žele odreći privatnog vremena, prvenstveno radi svoje odgovornosti prema obitelji.

- Žene po prirodi i funkcionalnosti se više posvećuju obitelji, te zbog toga fizički nisu u stanju da se aktivno uključe. Pored toga politika ih ne prepoznaje, i ne daje ženama javne funkcije, gdje bi žene mogle pokazati svoje sposobnosti -  rekla je Mahmutbegović, poručujući da je važno da žene budu vidljive.

Na upit, treba li educirati muškarce koji u većini slučajeva diskriminiraju, Mahmutbegović smatra da nisu muškarci ti koje treba educirati jer oni su svjesni 'opasnosti žena u politici', čije kvalitete i djelovanje su drugačiji od njihovog.

- Ja ne bi išla na varijantu da educiram muškarce, ja bi educirala žene i pomogla im da budu prepoznatljive i da se promoviraju. Treba naravno promovirati i ženu kao majku, iako se to često zanemaruje, žena je društveno korisna kad odgoji i obrazuje dijete koje je spremno doprinijeti zajednici. To je najveća zasluga svake žene koja se ne može mjeriti ničim, a to se ne prepoznaje kao zasluga. Jer žena može biti i majka i direktorica koja radom doprinosi društvu, važno je samo dati ženama priliku i osnažiti ih da tu priliku iskoriste - kazala je Mahmutbegović za Bljesak.info, posebno ističući da žene trebaju mogućnost da se bave poslom za koji se obrazuju. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mahmutbegović: Sebija Izetbegović je magistrirala sa desetinama svjedoka, a ne sama pred sobom u četiri zida

Mahmutbegović: Zaustaviti hajku na reisa Kavazovića

Mahmutbegović: BiH je bila, jeste i ostat će za vijeke vjekova, država ravnopravnih naroda i građana

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana