Ekonomija     | 13.03.2018. 13:12 |

U Skenderiji sutra počinje sajam namještaja INTERIO

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 13. marta (FENA) -  Centar Skenderija Sarajevo i ove godine otvara sajamsku sezonu tradicionalnim sajmom  „INTERIO“ koji je posvećen drvnoj industriji, jednoj od najperspektivnijih grana privrede u BiH, a bit će održan od 14. do 18. marta u redizajniranoj dvorani "Mirza Delibašić".

Ova međunarodna specijalizovana sajamska manifestacija, kako je danas na pres-konferenciji kazao direktor Centra Skenderija Amer Kapo, tokom 35 godina održavanja potvrdila se kao nezaobilazno mjesto za prezentaciju proizvoda i usluga brojnih bosanskohercegovačkih i stranih kompanija i povod okupljanja stručnjaka, poslovnih ljudi i krajnjih korisnika iz BiH i inostranstva.  

- Napravili smo značajan pomak u odnosu na prošlu godinu i imamo veći broj izlagača, a  naš cilj je da se svake godine taj broj povećava i da imamo kvalitetne izlagače, kao i ove godine. Posjetioci će u narednih pet dana zaista imati šta da vide – naveo je Kapo, dodajući da BiH kada je riječ o drvnoj industriji, a posebno proizvodnji namještaja, ima šta da pokaže i ponudi u regionu, a i šire.  

U okviru sajma u četvrtak će biti održan stručni seminar pod nazivom "Kako unaprijediti kvalitet izvoza drvne industrije BiH" koji organizira Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u saradnji s stručnjacima iz ove oblasti. Selma Bašagić iz VTKBiH je podsjetila da je drvna industrija prošle godine ostvarila izvoz gotovo 1,3 milijarde KM u okviru kojeg je izvoz namještaja bio 37,7 posto.      

Ovogodišnji INETRIO, po riječima  predstavnice Privredne komore Federacije BiH Šemse Alimanović, izuzetna je prilika za razmjenu iskustava, povezivanje visokog obrazovanja i privrede, dodatnu edukaciju, informisanje o trendovima u industriji namještaja, te unutrašnjeg i vanjskog uređenja.  

Bašagić i Alimanović su naglasile značaj stvaranja ambijenta koji će omogućiti veću konkurentnost domaćih proizvoda i daljnje povećanje izvoza finalnih proizvoda ove industrije. Podsjetile su da domaći proizvođači namještaja na svjetskim sajmovima potvrđuju kvalitet svojih proizvoda i osvajaju prestižne nagrade.

Direktor Ećo Company  Suhad Ećo kazao je da se, unatoč dobrim rezultatima, drvna industrija susreće s određenim problemima, kao što su visoka stopa opterećenja rada, nedostatak kvalitetnih kadrova, nabavka sirovina. 

- Sirovine ima dovoljno, ali nije adekvatno raspoređena. Firme bi mogle povećati svoj izvoz i broj zaposlenika ako bi imale kvalitetnu sirovinu u kontinuitetu – naveo je Ećo.

Napomenuo je da se ova grana  ne može razvijati ako nema institucionalne podrške.

Postavka reprezentativne izložbe u prostoru sajma, u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Arhitektonskim fakultetom, Mašinskim fakultetom i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, kako je istaknuto,  stvorit će dodatnu vrijednost u cilju povezivanja visokog obrazovanja i privrede.

INTERIO - 35. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije bit će otvoren od   10.00 do 19.00 sati, uz slobodan ulaz za posjetioce, te mogućnost osvajanja vrijednih nagrada.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Turistička zajednica HNŽ-a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo