Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 13.03.2018. 09:02 |

London traži 'kredibilan odgovor' Moskve zbog trovanja Skripala i njegove ćerke

FENA Internet

LONDON, 13. marta (FENA) – Moskva će morati objasniti zašto je nervni otrov ruske proizvodnje korišten u napadu na bivšeg obavještajca Sergeja Skripala i njegovu kćerku, izjavila je britanska premijerka Theresa May, prenosi BBC.

Tenzije između Londona i Moskve su porasle nakon napada na ruskog obavještajca koji je bio optužen za izdaju i našao je utočište u Velikoj Britaniji. May je rekla da je velika vjerovatnoća da iza napada stoji Rusija.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je rekao da se radi o "nečuvenom aktu", koji je očito došao iz Rusije i koji mora imati "ozbiljne posljedice". Moskva je optužbe nazvala neosnovanim.

May je rekla da korišten otrov Novichok, vojni nervni agens proizveden u Rusiji.

-Ili je riječ o direktnom djelu ruske države protiv Velike Britanije, ili je ruska vlada izgubila kontrolu nad potencijalno katastrofalno opasnim nervnim otrovom i dozvolila da dođe u tuđe ruke - rekla je May.

Istakla je da je ruski ambasador pozvan na razgovor kako bi „objasnio koja je od ovih mogućnosti tačna“.

Navela je da ukoliko danas ne bude „kredibilnog odgovora“, Velika Britanija će zaključiti da je bilo riječ o „nezakonitoj upotrebi sile od strane Moskve“. May je zaključila kako je London spreman za mnogo šire mjere protiv Rusije, zbog „opasnog čina koji je ugrozio živote nevinih“.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'