Ekonomija     | 13.03.2018. 09:27 |

Pet novih startupa u Inkubatoru Fondacije Mozaik

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Na manifestaciji "Demo Day I" 20 mladih ljudi iz 11 bh. gradova predstavili su svoje poslovne ideje pred žirijem Fondacije Mozaik.

To je bila prilika za 10 timova da u pet minuta objasne poslovni model biznisa koji žele razviti. Govorilo se o proizvodima i uslugama koje planiraju ponuditi tržištu, njihovim klijentima i korisnicima, finansijskim planovima i, najvažnije,  utjecaju njihovog biznisa na lokalnu zajednicu i društvo općenito.

Svi biznisi su prethodno prošli proces mentorske podrške Inkubatora društvenih biznisa Fondacije Mozaik, gdje su s mentorima napravljeni istraživanja tržišta i analiza konkurencije, sastavljen finansijski plan i detaljnije definisan poslovni model baziran na društvenom poduzetništvu.

Tokom "Demo Daya" iskusni žiri sastavljen od Mozaikovog menadžmenta i profesionalaca u polju društvenog poduzetništva pažljivo je saslušao sve prezentacije prije donošenja konačne odluke.

Pet timova uspjelo je dokazati tržišni potencijal svoje ideje i time sebi osigurati investiciju u iznosu do 3.000 KM, a to su: Lahor - Mostar, PetWet - Novi Grad/Banja Luka, Dekorativni jastuci - Breza, Vilenski čaj - Kotor Varoš, te Nanine zdrave slastice - Mostar.

Novac će timovi koristiti za izgradnju i testiranje prototipa svog proizvoda ili usluge. Osim podrške u dizajnu i testiranju prototipa, Inkubator društvenih biznisa Fondacije Mozaik nastavit će pružati mentorsku podršku u segmentima proizvodnje, prodaje, marketinga, finansija i pravnih pitanja.

Sve aktivnosti dio su pripreme za sljedeći korak - "Demo Day II", koji će u aprilu 2018. dati priliku ovim timovima da dokažu poslovni potencijal svoje ideje i izbore se za investiciju od 15.000 KM za registraciju firme i izlazak na tržište BiH, saopćeno je iz Fondacije Mozaik.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U BiH 18 startupa; samo jedan od njih privukao 15,3 milijuna maraka

Vještine, poslovi i liderke budućnosti - Transformacija tržišta rada u BiH

Medijska promocija mikrobiznisa i projekata mladih u sklopu projekta Omladinske banke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'