Bosna i Hercegovina     | 12.03.2018. 16:37 |

Ministrica Pendeš na otvaranju Međunarodne izložbe „DIMDEX 2018“ u Kataru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kojoj se nalaze i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse brigadni general Gojko Knežević, sekretar MO BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović, prisustvovala je ceremoniji svečanog otvaranja Međunarodne pomorsko-odbrambene izložbe „DIMDEX 2018“.

Deseta po redu izložba „DIMDEX 2018“ se održava u Dohi od 12. do.14. marta, uz prisustvo predstavnika preko 40 zemalja i pod pokroviteljstvom Tamima Bin Hamada Al Thanija, emira Države Katar.

Međunarodna pomorsko-odbrambena izložba okupila je nekoliko stotina učesnika iz vladinog i odbrambeng sektora, vojne i namjenske industrije, stručnjaka iz oblasti naučnog i istraživačkog miljea vojne tehnike, tehnologije i industrije, organizacija koje se bave nabavkom i prodajom vojnog naoružanja i municije, a sve pod motom „Platforma svjetske klase za tehnologiju, sposobnosti pomorske obrambene industrije“.

Pored ministrice odbrane Bosne i Hercegovine, otvaranju izložbe prisustvovali su između ostalih i ministri odbrane Republike Turske, Grčke, Pakistana, Malija te brojne vojne delegacije predvođene načelnicima generalštabova, a najbrojniji su bili predstavnici mornaričkih snaga zemalja učesnica izložbe „DIMDEX“, koji su ujedno i učesnici tradicionalne konferencije mornaričkih komandanata Srednjeg Istoka (MENC).

Ceremoniji otvaranja izložbe prisustvovao je zamjenik emira Države Katar, Abdullah Bin Hamad Al Thani, zamjenik premijera i državni ministar za pitanje odbrane Khalid bin Mohameed Al Attiyah, kao i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Države Katar general-pukovnik Ghanem bin Shaheen Al Ghanem.

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH je nakon ceremonije otvaranja sajma obišla značajan broj izložbenih štandova gdje je stekla uvid u najsavremeniju ponudu vojnog naoružanja i opreme, a za obilazak određenog broja izložbenih štandova od strane delegacije MO i OS BiH, iskazan je poseban interes  zemalja i kompanija izlagača na ovom sajmu.

Prvi dan izložbe bila je prilika da se ministrica Pendeš susretne na neformalnim sastancima s kolegama ministrima odbrane i načelnicima generalštabova prijateljskih i partnerskih zemalja, među kojima je i zvaničani sastanak ministrice s načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Države Katar, general-pukovnikom  Ghanim bin Shaheen Al Ghanimom.

Tokom sastanka s generalom Al Ghanimom razgovaralo se o uspostavi i unapređenju bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Države Katar, te je konstatirano da postoji obostrani interes kako bi se što prije uspostavili potrebni mehanizmi kako bi što prije došlo do operacionalizacije mogućih vidova saradnje.

O ovim i drugim važnim pitanjima iz oblasti bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine s ovom prijateljskom zemljom ministrica Pendeš će razgovarati tokom sustrašnjeg sastanka s zamjenikom premijera Države Katar i državnim ministrom za pitanje odbrane, dr. Khalidom bin Mohammedom Al Attiyahom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Helez primio veleposlanika i vojne izaslanike Švicarske Konfederacije

Špirić optužio Bošnjake da nisu za unutrašnji dijalog o krizi u BiH

Potpisana saradnja MO i OS BiH i vojno-diplomatskih predstavnika u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta