Bosna i Hercegovina     | 12.03.2018. 14:23 |

Tim sutra o odgovoru na zahtjev Bošnjaka za osporavanje 'Dana RS-a'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12. marta (FENA) - Druga sjednica Tima za pripremu odgovora na zahtjev deset delegata u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS“, zakazana je za sutra u Banjoj Luci.

Deset bošnjačkih i hrvatskih delegata Vijeća naroda RS-a podnijelo je u januaru ove godine zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“.

Traži od Ustavnog suda BiH da donese odluku da član 2. stav (1) Zakona o "Danu RS“, u kojem se navodi: "Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“, nije u skladu sa Ustavom.

Zahtjev je potpisalo osam delegata Kluba Bošnjaka i dva iz Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS.

Tim bi na sutrašnjoj sjednici trebalo da definiše odgovor, nakon što svi njegovi članovi dostave svoje prijedloge i sugestije. Taj odgovor Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine trebalo bi da razmatra i usaglasi u petak, 16. marta kako bi on bio dostavljen Ustavnom sudu BiH do roka koji ističe u subotu, 17. marta 2018. godine.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja, kojim je predsjedavao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, na sjednici održanoj 8. februara složio se o potrebi formiranja tima za odbranu u vezi s ovim predmetom. 

Tim čine predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović (koordinator Tima), prof. dr Siniša Karan, prof.dr Mile Dmičić, prof. dr Željko Mirjanić, prof. dr Darko Radić, prof.dr Radomir Lukić, narodni poslanici Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokat Jovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar Odobra za ustavna pitanja Dragana Marković. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo