Bosna i Hercegovina     | 12.03.2018. 12:30 |

Vijeće naroda RS-a raspolaže sa deset automobila

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12. marta (FENA) - Za potrebe Vijeća naroda Republike Srpske (RS) u proteklih deset godina izvršena je nabavka ukupno 17 automobila, od čega je sedam u međuvremeno rashodovano, a deset je trenutno u vlasništvu ovog zakonodavnog organa.

Predsjedništvo Vijeća naroda ima na raspolaganju četiri službena automobila.

Kabinet predsjedavajuće Nadu Tešanović ima "audi A6“ nabavljen 2009. godine 97.000 KM. I dvojica potpredsjedavajućih Vijeća naroda iz reda bošnjačkog i srpskog naroda koriste "pasate“ koji su nabavljeni 2009. po cijeni od oko 53.000 KM, a vozilo "renault laguna“ 2011. godište vrijedno 38.000 ima potpredsjedavajući iz reda Ostalih naroda.

Sva četiri kluba delagata konstititivnih naroda i Ostalih imaju na raspolaganju službena vozila, "citroen“ i "renault“, vrijedna od 38.000 KM i manje.

I u kabinetu generalnog sekretara Vijeća naroda RS-a koriste se dva vozila, navedeno je iz tog zakonodavnog organa u odgovoru na pitanje Kluba poslanika PDP-a u entitetskom parlamentu.

Vijeće naroda RS-a svoju zakonodavnu vlast vrši u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, ali ne učestvuje u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata s Narodnom skupštinom Republike Srpske, nego vrši kontrolu već izglasanih zakona, propisa i akata.

Broji 28 delegata i to po osam iz svakog konstitutivnog naroda i četiri delegata iz reda Ostalih.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Crna Gora planira zabraniti uvoz vozila starijih od 15 godina

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije