Regija     | 12.03.2018. 12:09 |

Zvizdić, Zaev i Borisov položili cvijeće na spomenik žrtvama holokausta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Denis Zvizdić i premijer Republike Makedonije Zoran Zaev, kao i članovi delegacije Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić priključili su se danas Maršu života u čast i znak sjećanja na Jevreje deportovane iz Makedonije tokom Drugog svjetskog rata.

Kod spomenika „7144 makedonska Jevreja“ kod Tvornice duhana u Skoplju, mjesta sa kojeg su makedonski Jevreji deportovani, predsjedavajućem Zvizdiću i premijeru Zaevu se pridružio i premijer Republike Bugarske Boyko Borisov. Tom prilikom su premijeri položili cvijeće na spomenik žrtvama holokausta.

Jedanaestog  marta 2018. godine se obilježava 75. godišnjica od deportacije Jevreja iz Makedonije u logor smrti Treblinka u Poljskoj. Ukupno 7.144 Jevreja iz Skoplja, Bitolja i Štipa tj. oko 98 posto jevrejskog stanovništva u Makedoniji u to vrijeme bili su poslani na put s kojeg se nikad nisu vratili.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodiće bh. delegaciju i na komemorativnoj sjednici Skupštine Republike Makedonije koja se održava danas u Skoplju povodom obilježavanja 75. godišnjice deportacije makedonskih Jevreja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom