Svijet     | 12.03.2018. 09:36 |

Desetine hiljada indijskih farmera na protestima u Mumbaiju

FENA Saopćenje

MUMBAI, 12. marta (FENA) - Desetine hiljada indijskih farmera protestirali su u Mumabiju danas, nakon što su prešli više od stotinu kilometara tražeći bolje otkupne cijene i pravo na zemlju, prenosi AFP. 

Farmeri su noseći crvene trake i zastave, stigli nakon šestodnevnog pješačenja iz Nashika udaljenog 165 kilometara u finansijsko sjedište Indije. Zvaničnici procjenjuju da se okupilo do 30.000 demonstranata, uključujući starije žene i djecu. 

- Osigurali smo hitnu medicinsku pomoć i vodu za demonstrante - rekao je Tanaji Kamble, portparol lokalnih vlasti u Mumabiju.

Demonstranti traže da guverner države Maharashtra dodijeli šumsko zemljište plemenskim farmerima koji ga koriste već godinama. Traže i da se za jednu polovicu poveća otkupna cijena, te da vlada otpiše dugovanja.

Vlada je saopćila da je spremna razmotriti zahtjeve i razgovarati sa farmerima.

Prošle godine, ministar finansija regionalne vlade Devendra Fadnavis je pojasnio da će vlada otpisati kredite farmerima u vrijednosti od oko 305 miliona rupija, što je oko 4,75 miliona dolara. Indija ima oko 260 miliona farmera i poljoprivrednih proizvođača, a više od polovice stanovništva živi u ruralnim područjima, no poljoprivredna proizvodnja predstavlja samo 17 posto bruto domaćeg proizvoda. 

Maharashtra je jedna od najvažnijih indijskih poljoprivrednih regija, a posljednjih godina su velike kiše smanjile prinose. Samo prošle godine više od 2.500 farmera je sebi oduzelo život, pokazuju zvanične brojke.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji radi podrške ukrajinskom mirovnom planu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana