Bosna i Hercegovina     | 11.03.2018. 13:50 |

Uspješna prošla godina i ambiciozni planovi bugojanskih ribolovaca za 2018.

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 11. marta (FENA) - Nesebičan trud i zalaganje svih članova, te odluke koje su provedene u djelo i brojne akcije na zaštiti ribolovnih revira, doprinijeli su uspješnom radu Sportsko-ribolovnog društva Bugojno (SRD) u 2017.   

- Nadam se da ćemo nastaviti trend koji smo započeli u svim segmentima djelovanja, i realizirati sve planirane aktivnosti u ovoj godini, nakon nedavnog otvora ovogodišnje ribolovne sezone na jezeru Zanesovići - kazao je Feni sekretar u tome društvu Muris Čurić.

Ističe da zbog bogatog ribljeg fonda i prelijepe prirode koja ga okružuje ovo jezero postaje sve atraktivnije za ribolovce iz Bugojna, kao i učesnike takmičenja koja se održavaju na tom mjestu iz drugih gradova.

- Zato smo u proteklom periodu poduzeli mnoge aktivnosti, radi uređenja prilaza jezeru i staza za šetače. U fazi samo, također, da u potpunosti vratimo u prvobitno stanje ribarsku kuću, koja se nalazi u blizini jezera - naglasio je.

Očišćen je kompletan vodotok Vrbasa, postavljene odgovarajuće oglasne table, putokazi i smjernice, te uređeno kompletno područje oko mosta kod stočne pijace, u potezu od tri kilometra.

- Planiramo na tom dijelu uraditi šetalište s klupama za odmor, zasadima voća i cvijeća. Očistit ćemo od smeća i kompletno korito rijeke Vrbas od Vrbanje do Gračanice - kazao je.

Po njegovim riječima, članovi SRD-a Bugojno organizirat će i ove godine akcije poribljavanja, kako na jezeru Zanesovići, tako u rijeci Vrbas i njegovim pritokama.

Već su obezbjeđena sredstva za nabavku 20.000 komada mlađi potočne pastrmke, kojom će se poribiti nekoliko lokacija, a bit će iskorištena i sredstva koja su ostala iz prošle godine, s obzirom na to da se poribljavanje nije moglo obaviti u vrijeme intenzivnog uređenja korita Vrbasa.

- U planu je, također, da se izvrši poribljavanje rijeke Vrbas i nekih njenih pritoka autohtonom potočnom pastrmkom iz vlastite reprodukcije, premještanjem ribe iz mjesta gdje je njena populacija prešla okvire umjerenog, na mjesta gdje se revizijom ribolovne osnove pokaže da bi eventualno bilo potrebno da se izvrši poribljavanje - istaknuo je.

Prošle godine je, dodaje, izvršeno poribljavanje s dvije hiljade komada mlađi autohtone potočne pastrmke, koju je SRD Bugojno dobilo kao donaciju Udruženja sportskih ribolovaca iz Viteza, kroz zajedničku odluku o saradnji u revitalizaciji ribljeg fonda u ova dva udruženja.

Čurić naglašava da je SRD Bugojno u saradnji s Općinom i YEP (Youth employment project) apliciralo za sredstva, kojima bi se finansrala izgradnja ribogojilišta.

- Pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju, uradili projekt kao i detaljan prikaz svih planiranih aktivnosti. Nadamo se da će naše namjere biti prepoznate, jer bi to puno značilo za nas ribolovce i cijeli grad  - zaključio je.

Radit će se, ističe, na unapređenju saradnje između udruženja i vlasnika hidrocentrala, kao i preveniranju zagađenja rijeka, kakva su se ranije dešavala na teritoriji bugojanske općine.

- Mislim da SRD Bugojno očekuje bolje vrijeme, jer se riblji fond uspio očuvati prirodnim putem. Poboljšano je stanje biljnog i životinjskog svijeta, čistoće korita i područja koja se nalaze neposredno uz njih - poručio je Muris Čurić. 

Sportsko-ribolovno društvo Bugojno broji više od 150 članova, a vodotoci koje posjećuju i njima ribare bogati su potočnom pastrmkom, lipljenom i mladicom, ali i smuđom, šaranom i amurom, za koje je ustanovljeno da ih ima u značajnom broju u jezeru Zanesovići.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta