Bosna i Hercegovina     | 11.03.2018. 13:34 |

Za evropske integracije BiH u RS-u prevedeno 375 pravnih akata

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11. marta (FENA) - U Republici Srpskoj (RS) je do kraja 2017. godine prevedeno 375 pravnih propisa i opštih akata tog bh. entiteta za potrebe evropskih integracija BiH.

Ovaj broj se stalno povećava, posebno ako se u obzir uzme to da je tokom davanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije identifikovan veliki broj novih zakona, podzakonskih i opštih akata čiji prevodi su neophodni za potpuno razumijevanje odgovora.

Iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a podsjećaju da važan segment procesa evropskih integracija predstavlja prevođenje domaćih propisa, ali i pravne tekovine Evropske unije.

Sva korespondencija s institucijama Evropske unije, na osnovu koje se ocjenjuje napredak jedne zemlje u procesu evropskih integracija vrši se na engleskom jeziku.

Za potrebe procesa evropskih integracija i institucije RS treba da imaju spremne prevode propisa i opštih akata za brojne misije stručne procjene (peer reviews), kao i za analitički pregled (screening) koji će uslijediti nakon dostavljanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju obavlja funkciju entitetskog koordinatora za poslove evropskih integracija i međunarodne saradnje.

U Informaciji o obavezama koje za Bosnu i Hercegovinu, odnosno RS, proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2017. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa RS propisima Evropske unije, navedeno je da je na vrijeme identifikovalo propise RS, koji bi se mogli naći među propisima koje će Evropska komisija zahtijevati da joj se dostave kao prilog odgovorima iz Upitnika.

O ovoj informaciji izjasnit će se entitetski parlament na narednoj sjednici.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu