Kultura     | 11.03.2018. 11:38 |

Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu raspolaže sa 65.000 knjiga

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 11. ožujka (FENA) - Franjevački muzej-galerija u Tomislavgradu na uskrsni ponedjeljak, 2. travnja, organizira veliku akcijsku prodaju knjiga duplikata koju ta knjižnica posjeduje.

Kako je za Fenu kazao knjižničar Ivan Protuđer, duplikatom u Franjevačkoj knjižnici smatra se svaki četvrti i dalji primjerak iste knjiga, a za ovu priliku pripremljeno je 4000 naslova svih žanrova, čija će se cijena kretati od jedne do 15 maraka.

Inače, Franjevačka knjižnica raspolaže knjižnim fondom od oko 65.000 svezaka, koji se sastoje od klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti (RARA - izdanih prije 1901 godine).

- Nakon provedenog projekta uređenja knjižnice, stručne obrade, zaštite, izrade mrežno dostupnog kataloga, obavljena je digitalizacija odabranih 21.000 primjeraka knjižnične građe, razvrstane po signaturi, odnosno razvrstavana je u monografske publikacije, serijske publikacije, članke, karte, muzikalije, kompjuterske medije, filmsku i video građu, tako da je svaka knjiga dobila točno određeno mjesto u polici -kazao je Protuđer.

Od srpnja prošle godine kada je knjižnica otvorena, u knjižnicu se učlanilo 165 osoba svih dobnih uzrasta.

Uređenje Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu potpomogao je i Državni ured Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, a sve s ciljem da knjižnica postane informacijsko središte koje će svim korisnicima, pod jednakim uvjetima, pružati neometan pristup zbirkama i mrežnim izvorima kojim se promiče svijest o kulturnome nasljeđu franjevačke zajednice i društva u kojemu je zajednica djelovala kroz povijest, istaknuo je Protuđer.

- Knjižnica je već sada postala komunikacijsko i informacijsko, ali i religijsko-socijalno središte koje omogućuje pristup svim svojim zbirkama, nesmetan znanstvenoistraživački rad, obrazovno djelovanje i duhovnu izobrazbu šireg stanovništva naše općine - dodao je.

Osvrnuo se i na knjižni fond, kazavši kako on može postati temeljem budućega znanstveno istraživačkog rada, čime knjižnica pridonosi širenju kulture i poticanju njezina sustavnoga istraživanja.

- Veliki broj knjiga iz kategorije stare i rijetke građe jasno ukazuje na vrijednost i rijetkost fonda knjižnice te s obzirom na kulturnu, povijesnu i znanstvenu vrijednost opravdava uloženi trud i financijska sredstva - naglasio je Protuđer.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo