Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 16:54 |

Wigemark: Naredne sedmice potpisivanje sporazuma o finansiranju mosta na Savi

FENA Dušica Stanojević

BOSANSKA GRADIŠKA, 9. marta (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark najavio je za narednu sedmicu potpisivanje sporazuma o finansiranju izgradnje mosta na rijeci Savi kod Bosanske Gradiške.

Wigemark, koji je danas bio domaćin pete debate 'EU u posjeti lokalnim zajednicama“ koja je održana u Bosanskoj Gradišci, je rekao da je izgradnja tog mosta od posebne važnosti za privredni napredak i nove investicije. 

-Ovaj most, kada bude izgrađen, doprinijet će jačanju komercijalnih djelatnosti te osigurati bolji transport, prelazak granice BiH i Hrvatske i unapijediti kontake među ljudima – rekao je on.

Za BiH je ključno, dodao je Wigemark, da i dalje napreduje u evropskim integracijama, te da u tom procesu učestvuju svi, jer to nije nešto što vode samo politički lideri i birokrate.

Učešće u debati u Gradišci uzeli su stručnjaci za socioekonomski i održivi razvoj iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) pokrenula je projekt "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice ie izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Debata u Bosanskoj Gradišci je okupila više od 100 poduzetnika, predstavnike javne uprave, javnih preduzeća i organizacija civilnog društva te poljoprivrednike, mlade i stručnjake za ekonomski i održivi razvoj lokalnih zajednica. 

Namjera je da se otvorenim dijalogom skrene pažnja na važnost lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, te da se prepoznaju nove mogućnosti za unapređenje socioekonomskog i održivog razvoja na lokalnom nivou, saopćeno je ranije iz EUSR-a.

Prisutni su također imali priliku da nakon debate prisustvuju informativno-edukativnom događaju na kojem suizlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica: LID - Lokalni integrisani razvoj i ProLocal - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu