Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 16:22 |

Održana svečana akademija povodom Dana Brčko distrikta

FENA Saopćenje

BRČKO, 9. ožujka (FENA) - Svečanom akademijom, Brčko distrikt BiH obilježio je 18 godina postojanja uz nazočnost brojnih međunarodnih dužnosnika, gostiju iz entitetskih i institucija BiH, diplomatskog kora u BiH, predstavnika vjerskih zajednica te predstavnika izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti, kao i gospodarskog i kulturnog života Brčko distrikta BiH, priopćeno je u petak iz Vlade Brčko distrikta.

Svečana akademija održana je u organizaciji izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, a nazočnima su se osim čelnih ljudi Distrikta obratili i supervizor za Brčko Dennis Hearne i zamjenik voditelja Izaslanstva Europske unije u BiH Khaldoun Sinno.

Dužnosnici Distrikta u svojim su se govorima osvrnuli na razdoblje od prije osamnaest godina, kada je stvorena nova administrativna jedinica lokalne samouprave Brčko distrikt BiH, kondominij dva entiteta, a koja se nalazi pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i na koju su entiteti prenijeli svoje nadležnosti.

Gradonačelnik Siniša Milić izjavio je kako s ponosom može konstatirati da se Distrikt nastavlja razvijati kao stabilno višeetničko društvo.

"Trebamo biti iskreni i priznati da zasluge za to, prvenstveno, pripadaju stanovnicima Brčkog, bez razlike Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima. Oni su ti koji su odlučili da nakon teških i surovih ratnih godina i stradanja, osobnih i obiteljskih tragedija krenu putem pomirenja i izgradnje bolje budućnosti za sebe i za svoju djecu, i to ovdje, u Brčkom. Ono što danas od nas očekuju, međutim, jesu konkretni rezultati na planu gospodarskog oporavka, otvaranja novih radnih mjesta i zaposlenja te rješavanja temeljnih komunalnih problema tamo gdje oni još postoje", kazao je Milić.  

Ocijenio je kako je krajnji trenutak da se započne rad na drastičnoj promjeni sadašnjeg stanja i vraćanju Brčkog na mjesto na kojem bi se morao nalaziti s obzirom na dragocjene prirodne i komunikacijske potencijale i poticajan administrativni status.

Naglasio je kako ulaganja u gospodarstvo i različite programe samozapošljavanja u proteklim godinama bilježe pozitivne, ali nedovoljno dobre rezultate na planu rasta gospodarske aktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta.

 "Bez obzira na sve probleme i poteškoće uvjeren sam da u Brčacima ima još snage, želje i volje da se trgnu iz učmalosti i suprotstave svim negativnostima kao što su korupcija, nepotizam, nezaposlenost, slabost institucija i ekonomska nejednakost i da se posvetimo europskim vrijednostima koje su naša odrednica i cilj. Strahove koje imamo jedni od drugih i sveopće nepovjerenje u sve i svakoga možemo prevladati izgradnjom europskoga puta koji nam jamči prosperitet koji želimo i trebamo", rekao je dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić.

Predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić ustvrdio je kako su godišnjice prilika da se promisli što se zaista postiglo.

On je ocijenio da, nažalost, još nije pronađen najbolji recept kako posebnost i prednosti Distrikta bolje koristiti za jačanje gospodarskog razvitka i kvalitetniji život svakog pojedinca.

" Mnogi među nama a i oko nas reći će da smo uspješni, čak uspješniji od ostalih. Mislim da još nismo pronašli najbolji recept za to kako našu posebnost i naše prednosti bolje koristiti za jačanje gospodarskog razvitka i kvalitetniji život svakog pojedinca. Distrikt se često suočava s ozbiljnim političkim izazovima. Ipak, potrebno je kazati da teža politička neslaganja ne utječu na stabilnost i elementarnu funkcionalnost naših institucija, što je prepoznato i od strane Ureda supervizora za Brčko. EU integracijama dali smo veliki doprinos i siguran sam da pažnju međunarodne zajednice možemo očekivati i u narednom razdoblju. Distrikt i BiH imaju svoju budućnost, a to je europski put", kazao je Kadrić.

Na svečanoj akademiji nastupili su Banjolučka filharmonija – gudački orkestar, sopran Vedrana Šimić i baletski par Kečo.

 

 

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Svečanom akademijom obilježena 40. godišnjica Sarajevske olimpijade

Premijer Uk na Svečanoj akademiji: Borba za državnost je rad na kvaliteti života, izgradnji boljeg i pravednijeg društva

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom