Ekonomija     | 09.03.2018. 13:51 |

Predstavljen projekt 'Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju u BiH'

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 9. ožujka (FENA) - Na predstavljanju USAID-ovog programa "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH", održanom u petak u Mostaru, upućen je poziv zainteresiranim stranama za dostavljane zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava.

Ukupna vrijednost projekta je milijun američkih dolara, a maksimalan iznos za dodjelu sredstava je 50 tisuća maraka po podnesenom zahtjevu. Poziv za dodjelu otvoren je 26. veljače, a zatvorit će se 30. ožujka u 16 sati.

PR USAID-ovog projekta "Dijaspora invest" Nedim Jahić kazao je novinarima kako je spomenuti projekt prvenstveno namijenjen za investitore iz bh. dijaspore.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je ohrabriti investicije iz dijaspore i kroz grant projekt raditi s kompanijama koje su se već registrirale ili koje su u procesu registracije.

- Dakle, start up i mala i srednja poduzeća, s kojima pokušavamo doći do novih ljudi, kroz ove projektne aktivnosti zapravo zapošljavaju nove ljude i razvijaju nove tehnologije i unose inovacije u procese proizvodnje i rad - kazao je Jahić.

Naveo je kako je projekt fokusiran na dijasporu zato što u dijaspori živi dva milijuna Bosanaca i Hercegovaca.

- Vidimo potencijal ljudi koji mogu donijeti znanje, novac i inovacije te imaju poslovne veze sa svijetom koje možemo iskoristiti kako bismo uvećali investicije u našu zajednicu - poručio je Jahić.

U okviru prvog poziva, koji je realiziran protekle godine, 13 korisnika grant programa dobilo je financijska sredstva.

Sara Lerota iz tvrtke SPARK kazala je kako su ovakvi projekti iznimno bitni jer je ogroman potencijal bh. dijaspore.

- Naša dijaspora ostvaruje odlične projekte izvan BiH u zemljama Zapadne Europe. Oni u BiH žele vratiti potencijal i novčana sredstva, ali i znanje i kompetencije koje imaju. Na nama je da iskoristimo te potencijale i da ih povežemo s mladim ljudima koji danas ovdje i žive i rade - istaknula je Lerota.

Inače, BiH Diaspora Marketplace za cilj ima pružiti podršku za najmanje 70 malih i srednjih poduzeća u ranoj fazi projekta, koja surađuje s dijasporom po utvrđenim kriterijima, te kreirati 250 novih radnih mjesta u potpomognutim poduzećima.

Također, očekuje se kako će spomenuta bespovratna sredstva doprinijeti porastu direktnih investicija dijaspore za najmanje dva milijuna američkih dolara.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom