Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 13:36 |

Vlada Japana finansijski podržava deminiranje u Novom Goraždu i Bosanskoj Krupi

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO,9. marta (FENA) - Vlada Japana dodijelila je oko 620.000 KM za projekt podrške aktivnostima deminiranja u Novom Goraždu i Bosanskoj Krupi.

Grant ugovor potpisali su danas, u zgradi Ambasade Japana u Sarajevu, otpravnik poslova Ambasade Japana Akihito Teruuchi i Tomaž Lovrenčić, direktor organizacije ITF - Unapređenje ljudske sigurnosti, koja će provesti taj projekt. Ambasada SAD u BiH, također,  projekt sufinansira  u iznosu od oko 18.500 eura.

Otpravnik poslova Ambasade Japana Akihito Teruuchi kazao je da će implementacijom tog projekta biti očišćeno više od 300.000 kvadratnih metara zemljišta zagađenog minama u Novom Goraždu i Bosanskoj Krupi te će ih potom predati lokalnom stanovništvu na korištenje.

Po njegovim riječima, Japan je dosad osigurao više od 9,3 miliona eura (više od 18 miliona KM) za humanitarne projekte deminiranja u Bosni i Hercegovini, uključujući projekt koji je danas potpisan.

- Očekujem da će ovaj projekt doprinijeti poboljšanju sigurnosti okruženja lokalnom stanovništvu te stvoriti bolje uvjete povratka izbjeglica i raseljenih osoba koji se bave poljoprivrednim i drugim  aktivnostima - naglasio je.

Načelnica Općine Novo Goražde Mila Petković naglasila je da mine i neeksplodirana ubojita sredstva, zaostala iz ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka, predstavljaju veliki problem stanovništvu općine Novo Goražde, a posebno su od mina ugrožena djeca. Kaže da su se u protekle dvadeset dvije godine na području općtine Novo Goražde desila četiri minska incidenta u kojima su poginule tri osobe, dvije su teže povrijeđene, a jedno dijete je ostalo trajni invalid.

Dosad je izvršeno deminiranje na površini od 345.000 m2. Opština Novo Goražde ima još 86 lokacija za deminiranje, ukupne površine 5,47 km2, od kojih su kao prioritete za ovu godinu definirali deset lokacija koje služe održivom povratku i nalaze se do 500 metara od stambenih jedinica povratnika u tu općinu. 

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović kaže da je ta općina gotovo u potpunosti deminirana sredina što je uspjeh s obzirom na činjenicu da je jedna od najrazrušenijih lokalnih zajednica u BiH, na intenzivna ratna dešavanja u samom središtu i njenim rubnim područjima.

Više od dva miliona kvadratnih metara je sada sigurne površine, dok je sumnjive površine (i to u ruralnim predjelima) oko 23 kvadratna kilometra. Kao najvažnije ističe to da su kuće i okućnice očišćene gotovou potpunosti, čime je osiguran povratak stanovnika.

- Sve je to zahvaljujući aktivnostima koje se u kontinuitetu provode, od završetka rata. Mnogo je projekata koje smo mi implementirali, ali i onih koji su realizirani uz pomoć organizacija (pretežno stranih), ambasada ponajviše Njemačke, a evo sad na naše zadovoljstvo i Japana - istaknuo je.

Ističe da je i Općina Bosanska Krupa mine odavno prepoznala kao problem, veliku prijetnju po život građana, kočnicu za razvoj poljoprivrede i zbog toga čini sve što je u njenoj moći da to područje učini sigurnim.

- U budžetu svake godine predviđamo novac za deminiranje, odnosno sufinansiranje projekata takve vrste. Činit ćemo to sve dok u Bosanskoj Krupi ne bude ni metar rizične površine, pa ni poljoprivredne ni šumske koje su trenutno najkritičnije - naglasio je Halitović.

Riječi zahvalnost za suradnju izrazio je danas i Tomaž Lovrenčić, direktor ITF humanitarne organizacije koju je osnovala Vlada Slovenije i dugogodišnji je partner Ambasade za projekte deminiranja u BiH. Ove godine ITF obilježava 20. godišnjicu postojanja.

Vršilac dužnosti direktora BH MAC-a Saša Obradović podsjetio je na podatak da, po posljednjim procjenama, u BiH još oko 1.064 km kvadratna zbog mina sumnjivog područja što ugrožava živote više od 500.000 stanovnika. Ove godine, nasreću, nije bilo žrtava. Prošle godine zabilježeno je sedam stradanja (tri poginula, četiri povrijeđena). Od tog broja, dva incidenta dogodila su se van sumnjive minske površine gdje su stanovnici pronašli odbačena minsko eksplozivna sredstva. U periodu od kraja rata u BiH od mina je povrijeđeno više od 1.640 osoba.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH. Unutar različitih vrsta, pomoć Japana u BiH je dostigla iznos od oko milijardu KM u proteklih 20 godina, koja pokriva vitalne sektore kao što su deminiranje, primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura. Japan će, kako je najavljeno,  nastaviti podržavati BiH s ciljem doprinosa socioekonomskom razvoju u tim ključnim oblasti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo