Svijet     | 09.03.2018. 14:52 |

U bombaškom napadu na Hazare u Kabulu ubijeno osam ljudi

FENA Internet

KABUL, 9. marta (FENA) - Devet ljudi je ubijeno i 18 je ranjeno u petak kada se bombaš samoubica koji je imao za cilj manjinske afganistanske Hazare raznio na policijskom kontrolnom punktu u zapadnom djelu Kabula, saopćili su zvaničnici.

Bombaš je išao pješice i kretao se prema skupu Hazara koji su obilježavali godišnjicu pogibije njihovog vođe,  Abdula Ali Mazarija, koga su ubili talibani u 1995.

Bombaš se primicao skupu kako bi detonirao eksplozive na kontrolom punktu postavljenom pokraj okupljenih ljudi, saopćio je policijski portparol. Jedan policajac je među poginulima.

Lokalni hazarski čelnik Mohammad Mohaqiq izjavio da je napad bio pokušaj da se teroriziraju Afganistanci. On je optužio za napad talibane i Islamsku državu, dvije ekstremističke grupe koje su i u prošlosti napadale Hazare.

Većina Hazara su šiiti, dok sunitski militanti smatraju sve šiite hereticima  i traže od svojih sljedbenika da ih ubijaju.

Portparol ministarstva zdravstva, Wahid Majro, izjavio je da je nekolicina ranjenih u kritičnom stanju i kako se strahuje da bi broj ubijenih još mogao rasti, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije