Ekonomija     | 09.03.2018. 12:08 |

Tegeltija i predstvanici MMF-a o dodatnom unapređenju poslovnog ambijenta

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9.marta (FENA) - Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija upoznao je danas delegaciju Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s preliminarnim izvršenjem entitetskog budžeta za 2017. godinu i fiskalnim ciljevima Vlade RS-a za ovu godinu.

Tegeltija je istakao da je posebna pažnja Vlade RS-a u 2018. godini posvećena provođenju mjera koje imaju za cilj dodatno unapređenje poslovnog ambijenta, a sve u skladu s potpisanim Memorandumom sa Unijom udruženja poslodavaca iz decembra 2017. godine.

-Predstavnici MMF-a, koje je predvodio šef Misije Nadim Ilahij i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi, izrazili su zadovoljstvo provođenjem programa od strane RS-a a posebno sa ostvarenim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima u 2017. godini. Posebno su naglasili da je entitetska vlada pravovremeno prepoznala probleme sa kojima se susreće zdravstveni sektor, ne samo u BiH, nego u gotovo svim zemljama okruženja, te preduzela neophodne, adekvatne reformske mjere, koje će dodatno unaprijediti fiskalnu poziciju RS-a - tvrdi se u saopćenju Ministarstva finansija.

Reforme finansijskog sektora dodatno su, kako se navodi, unaprijedile stabilnost finansijskog sektora, kroz osnaživanje ovlaštenja i nadležnosti institucija RS-a i uvođenje novih nadzornih ovlaštenja Agencije za bankarstvo RS-a uključujući regulatorni i nadzorni tretman sistemskih banaka.

Dosljedna primjena novog regulatornog okvira doprinijet će većoj stabilnosti finansijskog sektora.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu