Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 11:19 |

Optuženi u predmetu Žigić i drugi sporazumno priznali krivicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - U okviru predmeta Tužiteljstva BiH, Rasim Žigić (1961.) i pravna osoba IKERS d.o.o. Tuzla, čije je ovlaštena osoba i direktor Rasim Žigić, optuženi za poreznu utaju u iznosu od 1.387.294,75 KM za koji iznos su oštetili budžet BiH, odlučili su se na sporazumno priznanje krivice.

Za optuženog Rasima Žigića predložena je, kao glavna kazna, kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 100.000 KM, koju će optuženi uplatiti na JRT Trezora BiH.

Istovremeno, na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH, od optuženog će se oduzeti protupravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 495.036,80 KM, a koja je u potpunosti osigurana, zaplijenjena na bankovnim računima, nakon što je osumnjičeni dobrovoljno izvršio uplatu najvećeg dijela iznosa na račun zapljene.

Za pravnu osobu IKERS d.o.o. Tuzla predloženo je izricanje krivičnopravne sankcije - kazna prestanka pravne osobe, a nakon što prethodno sudskom presudom bude izvršeno trajno oduzimanje na ime protupravno stečene imovinske koristi privremeno zaplijenjenog iznosa od  892.259,20 KM, koje je prethodno obezbjeđenje stečene protivpravne imovinske koristi bio uslov za sklapanje sporazuma.

Spomenuta sredstva su privremeno zaplijenjena, odnosno, izvršena je privremena obustava transakcija u pomenutom iznosu na bankovnim računima pravne osobe. Na taj način je u potpunosti osigurano namirenje štete po budžet BiH.

Optužnica tereti Rasima Žigića da je u formalnom svojstvu osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe IKERS d.o.o. Tuzla,  bez ograničenja ovlaštenja i u istom zaposlen na poslovima komercijaliste, upravljao inkriminisanim poslovanjem pravne osobe od augusta 2009. godine do maja 2011. godine te pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fakture sa pratećom dokumentacijom o navodnoj nabavci robe (sirove kafe) od lažnog dobavljača iz Posušja, a koji promet se nije stvarno desio.

Optuženi se tereti da je po provedenoj ovjeri otiskom pečata pravne osobe IKERS d.o.o. Tuzla opisane fiktivne dokumentacije, istu nezakonito i neosnovano proslijedio na evidentiranje u zvanično knjigovodstvo pravne osobe IKERS d.o.o., na koji način je omogućio pravnoj osobi da ostvari neosnovan i nezakonit odbitak ulaznog PDV-a  u ukupnom iznosu od  1.387.294,75 KM,  za koji iznos su oštetili budžet BiH.

Pravna osoba IKERS d.o.o. Tuzla se tereti da je raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je u ime, za račun i u korist  pravne osobe ostvario Rasim Žigić,  u svojstvu i  na opisani način.

Optuženi su tokom trajanja istrage priznali krivicu, optuženi Žigić za počinjeno krivično djelo porezne utaje ili prevare, kao i pravna osoba IKERS d.o.o. Tuzla za isto krivično djelo.

Optuženi su priznali krivicu dobrovoljno i sa razumijevanjem te se odriču prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Optuženi se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u ukupnom iznosu od 1.101,36 KM,  koji se sastoje od troškova vještačenja, svjedoka, kao i drugih troškova koje će, u zavisnosti od složenosti postupka, odrediti Sud BiH.

Sporazumna priznanja krivice su proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom